U Budimcima ukrao novčanik iz nezaključanog automobila
17/09/2019

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske u noći sa 14. na 15. rujna nepoznati je počinitelj u Budimcima iz nezaključanog osobnog automobila u vlasništvu 42-godišnjeg hrvatskog državljanina ukrao lovački nož sa futrolom i novčanik u kojemu se nalazilo iznos od nekoliko tisuća kuna, više desetaka eura te osobni dokumenti. Vlasniku je nastala materijalna šteta u iznosu većem od pet tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAProbušio gume na dva automobila

U noći sa 04. na 05. rujna u Antunovcu nepoznati je počinitelj probušio gumu na osobnom automobilu u vlasništvu 30-godišnje hrvatske državljanke, nakon čega je u istoj ulici probušio gumu na osobnom automobilu u vlasništvu 48-godišnjeg hrvatskog državljanina. Ukupna materijalna šteta pričinjena vlasnicima iznosi više od tisuću kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

 

Podigao novac sa kartice iz ukradenog novčanika

Tijekom popodnevnih sati, 11. rujna nepoznati počinitelj ušao je u obiteljsku kuću u Donjem Miholjcu vlasništvo 37-godišnjeg hrvatskog državljanina i ukrao torbu sa novčanikom, osobnim dokumentima i bankovnim karticama uz koje su se nalazili sigurnosni PIN-ovi. Nekoliko sati nakon toga, sa karticom banke na bankomatu u Donjem Miholjcu podigao je novčani iznos od više tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Ovim putem upozoravamo građane da pripaze na svoje stvari jer je dovoljna i mala neopreznost da postanu žrtvom kaznenog djela. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako da izbjegnete krađu novčanika i osobnih stvari te što napraviti ukoliko se do dogodi.

Korisni savjeti kojima možete izbjeći krađu novčanika:

 • ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje
 • nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja torbice
 • torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu i ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, a ukoliko torbica ima preklop držite ju uz tijelo, a ne sa strane ili straga
 • novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta
 • ukoliko novčanik držite u ruksaku, ruksak za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad njim
 • u novčaniku držite onoliko novaca koliko ste planirali potrošiti u kupnji
 • ukoliko kupnju obavljate karticom, potrudite se zapamtiti PIN tako da ga zapisanog ne nosite sa sobom u kupnju
 • ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata
 • u kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebni (putovnicu, štedne knjižice i slično).

Kako bi se zaštitili od ovakvih događaja, savjetujemo Vam slijedeće:

 • torbu uvijek nosite zatvorenu i ispred sebe,
 • prilikom kupovine ne ostavljajte torbu, novčanik ili druge vrijedne predmete na blagajnama, policama ili u kabinama,
 • izbjegavajte nošenje novčanika, mobitela i vrijednih predmeta u stražnjem džepu,
 • obratite pažnju na svoje okruženje, posebno kada ste u gužvi,
 • ne pokazujte pred drugima novac i druge vrijedne predmete,
 • ne nosite veće količine novca kada idete u razgledavanje ili kupovinu, a ukoliko morate, držite ih pod stalnim nadzorom.

Što poduzeti ukoliko se ipak dogodi krađa?

 • ne paničarite – odmah obavijestite zaposlenika trgovačkog centra i nazovite policiju,
 • ukoliko vam je ukraden i mobitel, zamolite nekoga da vas nazove – možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je,
 • pretražite vašu okolicu – postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini! Spremite pronađeni novčanik pažljivo u vrećicu, možda se otkriju korisni tragovi,
 • ukoliko su vam ukradene kartice, odmah nazovite banku i obavijestite ih o događaju.

 

Otkriveni počinitelji kaznenih djela

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 21-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo oštećenje tuđe stvari. Mladić je 14. travnja ove godine na ulaznim vratima tvrtke u Donjem Miholjcu razbio staklo čime je pričinio materijalnu štetu u iznosu većem od nekoliko tisuća kuna.

Završeno je i kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjem hrvatskim državljaninom te se sumnja da je počinio kazneno djelo teška krađa provaljivanjem. 34-godišnjak je iz dvorišta trgovačkog društva u Osijeku ukrao sigurnosnu kameru koja je bila instalirana na zidu objekta čime je pričinivši štetu trgovačkom društvu u iznosu od više stotina kuna. Nadležnim državnim odvjetništvima podnosena su posebna izvješća.

 

Prometne nesreće na području PU osječko  -baranjske i događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je dvije prometne nesreće. U jednoj prometnoj nesreći dvije su osobe lakše ozlijeđene, a u jednoj prometnoj nesreća nastala je materijalna šteta. Jedna prometna nesreća dogodila se na području Osijeka, a druga na području Belog Manastira.

Na području PU osječko – baranjske u protekla 24 sata policijski službenici zaustavili su tri vozača osobnih automobila koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi (2 vozača osobnog automobila i 1 vozač bicikla). Najveću prisutnost alkohola policijski službenici evidentirali su u 02,30 sati u Šamačkoj ulici u Osijeku, gdje su zaustavili osobni automobil 28-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je upravljao uz prisutnost alkohola u krvi od 1,72 grama po kilogramu.

Pročitajte još