Trikovi s omekšivačem koje do sada niste znali
01/06/2020

Omekšivač za rublje ima prvotnu primjenu pri pranju, odnosno omekšavanju rublja. Bez njega je material rublja oštar i grub, a nema ni onog ugodnog i svježeg mirisa. Upravo zbog svojih svojstava koja ostavljaju pozitivne učinke, neke su žene omekšivač počele koristiti i u druge svrhe, a rezultati su zadivljujući.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAČisti i blistavi prozori

Svakome se dogodi da se na prozorima ili ogledalima nađu masne naslage i prljavština koju je vodom teško očistiti. Čak i uporaba sredstva za pranje stakla ponekad nema učinka, što dovodi do ludila jer mrlje nikako da nestanu. No, omekšivač vam je u toj situaciji najbolji prijatelj. Naslage prljavštine i masnoće premažite slojem omekšivača i pustite da djeluje. Nakon desetak minuta obrišite prozore vlažnom krpom. Ne samo da će biti uredni, nego će vaši prozori duže zadržati čistoću jer će omekšivač ostaviti zaštitni sloj koji odbija prljavštinu i mikrobe.

 

Tave kao nove

Da, dobro ste pročitali, omekšivač može biti iznimno koristan kada se nađete u borbi protiv tvrdokornih zagorjelih ostataka hrane. Umjesto zamornog ribanja žicom, na površinu gdje je hrana zagorjela istresite omekšivač. Nakon otprilike sat vremena isperite lonac, a zatim ga operate u sredstvu za pranje posuđa i dobro isperite kako ne bi ostali tragovi omekšivača.

 

Vratite sjaj namještaju

Čašu omekšivača pomiješajte s četiri čaše vode, a zatim tekućinu ulijte u bocu s raspršivačem. Pošpricajte namještaj od drveta, kože ili drugog materijala, kao i ukrasni kamen, laminat, parket i sve slične površine koje su s vremenom izgubile svoj sjaj. Prebrišite površinu suhom krpom i uživajte u sjaju i mirisu svoga doma. Na ovaj način također možete vratiti sjaj i tuš kabini ili kadi.

 

Čisti kistovi za slikanje

Svima je poznato koliko su, recimo, tempere teške za ispiranje s kista, a nakon dužeg korištenja kistovi poprime tvrdu i hrapavu teksturu te gube kvalitetu koju su nekoć imali. Kistove za slikanje ili bojanje pokušajte uroniti u vodu s omekšivačem, ali sjetite se da ih prije toga motate isprati od boje. Nakon ispiranja u vodi s omekšivačem osušite kistove i shvatit ćete koliko su mekši nego prije.

 

Osvježivač prostora

Pomiješajte vodu i omekšivač u omjeru 1:3 te tekućinu prelijte u bocu s raspršivačem. Zatim pošpricajte zastore, dvosjede, kaučeve, fotelje, tepih i sve ostale površine koje mogu zadržati miris duže vrijeme. Isto tako, možete pošpricati i unutrašnjost automobile, a miris će biti dugotrajan.

Pročitajte još