Saznajte tko su pravednici među narodima
28/01/2020

Učenici našičkih škola pod mentorstvom svojim profesora i nastavnika nikada ne zaboravljaju obilježiti važne datume u godini. Tako je bilo i jučer na Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. Ovaj dan obilježava se kao međunarodni dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASADogovoreni datum sjećanja u svijetu je 27. siječnja, kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7 500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj, a ma taj ga dan obilježavamo i mi. Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu. Povodom toga učenici drugih razreda gimnazije i 3. a OG, Srednje škole Isidora Kršnjavog, postavili su izložbu na temu holokausta podijeljenu u nekoliko tema: „Pravednici među narodima u svijetu i Hrvatskoj”, „Yad Vashem”, „Antisemitizam”, „Tolerancija”, „Koncentracijski logori” i „Dnevnik Diane Budisavljević”. Uz to uskoro se planira izvesti predstava „Kristali”, čiji je scenarij napisao Noa Devald, učenik 2. jezične gimnazije, u kojoj će sudjelovat učenici drugih razreda gimnazije, 2. elektrotehnike i 3. a OG pod mentorstvom Kristine Novak i Marine Međurečan.

Sa istom željom, da se ne zaboravi, ovaj dan obilježili su i mladi povjesničari u holu Osnovne škole kralja Tomislava. Oni su pripremili pano na kojemu su iznijeli važne podatke i zanimljive činjenice o samom holokaustu, a pronašli su i dojmljive fotografije o tom povijesnom događaju. Kao i srednjoškolci, i učenici nižih razreda fokus ovogodišnjeg obilježavanja stavili su na temu „Pravednici među narodima”. Ovaj termin koristi se za ljude koji su pomagali u spašavanju Židova dovodeći tako vlastite živote u opasnost. Našički mališani na svom su panou iznijeli i popis svih Hrvata koji nose tu titulu te poneke njihove fotografije. Posjetite obje našičke škole i saznajte tko su svjetski i hrvatski pravednici.