Teška prometna nesreća
26/01/2021

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske danas, u 8,11 sati, na državnoj cesti D2 – južna obilaznica Grada Osijeka, dogodila se teška prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao vozač osobnog automobila 58-godišnji hrvatski državljanin. Do prometne nesreće došlo je na način da se 58-godišnji vozač osobnim automobilom kretao državnom cestom D2 i zbog neutvrđenih razloga prešao na suprotnu prometnu traku te udario u osobni automobil koji se u tom trenutku kretao iz suprotnog smjera s kojim je upravljala 60-godišnja hrvatska državljanka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAVozač osobnog automobila 58-godišnji hrvatski državljanin na mjestu prometne nesreće smrtno je stradao, dok je vozačica osobnog automobila 60-godišnja hrvatska državljanka prevezena u Klinički bolnički centar Osijek. Radi obavljanja očevida na mjestu događaja promet tim dijelom ceste privremeno je bio zatvoren te se odvijao obilazno prema naselju Tenja. Očevid na mjestu događaja obavila je zamjenica Općinskog državnog odvjetnika uz stručnu pomoć očevidna ekipa Postaje prometne policije Osijek.

 

Otišao u kupnju zaražen virusom COVID-19

Završenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 61-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“ opisano u članku 180. stavak 1. Kaznenog zakona. Utvrđeno je da se 61-godišnji hrvatski državljanin nije pridržavao epidemioloških mjera i izolacije koja mu je određena od 11. do 20. prosinca 2020. godine, a zbog dijagnosticirane zarazne bolesti COVID-19. U nedjelju, 20. prosinca 2020. godine, oko 16 sati, u Osijeku, svjesno je napustio mjesto prebivališta i otišao u kiosk čime je doveo u opasnost da se zarazna bolest proširi među ljude. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu.

 

U požaru izgorio traktor i pomoćna prostorija

Jučer, 25. siječnja, oko 22 sata, u Strizivojni, u dvorištu obiteljske kuće, zapalio se parkirani traktor. Očevidom je utvrđeno da je do zapaljenja traktora došlo uslijed kratkog spoja električnih instalacija. Požar se s traktora proširio na pomoćnu prostoriju gdje je u potpunosti izgorio krov i traktor. Požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Strizivojna, a u požaru nije bilo ozlijeđenih osoba. Vlasniku 54-godišnjem hrvatskom državljaninu nastala je materijalna šteta oko 200 000 kuna.

 

Prometne nesreće

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je osam prometnih nesreća. U tri prometne nesreće tri osobe su lako tjelesno ozlijeđeno, jedna osoba je teže tjelesno ozlijeđena, a preostalih pet prometnih nesreća za posljedicu su imale materijalnu štetu. Na području Osijeka dogodile su se četiri prometne nesreće, na području Našica tri prometne nesreće, a na području Belog Manastira jedna prometna nesreća.

 

Alkoholizirani vozači u prometu

Jučer, 25. siječnja na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirano je 5 vozača koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi: 2 vozača osobnog automobila, 2 vozača bicikla i 1 vozač mopeda.

 

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u 15,30 sati, u Osijeku, kada je u prometu zaustavljen osobni automobil s kojim je upravljao 50-godišnji hrvatski državljanin iz Vladislavaca. Vozaču je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,46 grama po kilogramu. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

 

U 15,15 sati, u Dardi, u nadzoru prometa zaustavljen je vozač bicikla, 63-godišnji hrvatski državljanin iz Darde. Biciklistu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,35 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.

 

U 15,30 sati, u Osijeku, u nadzoru prometa zaustavljen je 51-godišnji hrvatski državljanin iz Vladislavaca, koji je upravljao neregistriranim osobnim automobilom koje nije osigurano u osiguravajućem društvu. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,46 grama po kilogramu te je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 67 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

 

U 17,25 sati, u Našicama, u nadzoru prometa zaustavljen je vozač osobnog automobila s kojim je upravljao 43-godišnji hrvatski državljanin iz Markovca Našičkog. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 0,89 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola. Isti je zadnje 2 godine 2 puta pravomoćno presuđen za upravljanje pod utjecajem alkohola. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 5 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 3 negativna prekršajna boda.

 

U 23,45 sati, u Valpovu, prilikom redovne kontrole vozača i vozila policijski službenici su zaustaviti vozača mopeda koji nije imao upaljena svijetla na mopedu i zaštitnu kacigu. Vozač je odbio postupiti po znakovima policijskih službenika te se udaljio bez zaustavljanja. Nakon kraćeg vremena policijska ophodnja zaustavila je 20-godišnjeg vozača mopeda te su daljnjom kontrolom utvrdili prisutnost alkohola u krvi od 1,33 grama po kilogramu, upravljanje mopedom prije stjecanja upravljanja neregistriranim i neosiguranim vozilom. Vozač je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 95 500 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „AM“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 13 negativnih prekršajnih bodova.

 

Foto: ilustracija