Svjetski dan nepušenja
31/05/2020

Posljednji dan mjeseca svibnja već se nekoliko godina diljem svijeta obilježava kao Svjetski dan nepušenja. Cilj obilježavanja ovog dana je osvještavanje o negativnom i štetnom utjecaju duhanskog dima na zdravlje ponajprije pluća i dišnog sustava, ali i cijelog organizma.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAZdravstvene institucije već godinama upozoravaju na negativan utjecaj korištenja duhanskih proizvoda, a poznata je i činjenica da neke kemikalije koje unosimo u organizam pušenjem pogoduju nastanku nekoliko vrsta karcinoma. Obilježavanjem ovog dana nastoji se također podići svijest i o važnosti temeljne uloge pluća, koja su korištenjem duhanskih proizvoda najizloženija zloćudnim tumorima i ostalim oblicima kroničnih bolesti. Osim što uzrokuje razne kronične tegobe, pušenje također pogoršava one već postojeće, poput astme i bronhitisa, a pogoduje nastanku tuberkuloze.

 

Osim pluća, od posljedica pušenja pati i srce te krvožilni sustav jer otrovi iz duhanskog dima pogoduju nakupljanju kolesterola te razvoju srčanih bolesti. Duhanski dim ostavlja duboke tragove onečišćenja, kako u ljudskom tijelu, tako i u okolišu, a sadrži preko 7 000 kemikalija, od kojih 69 dokazano uzrokuju rak. Iako ga ne vidimo, on se u zraku može zadržati i do pet sati te tako povećati rizik razbolijevanju i onih koji ne puše. Cigarete su otrov i to je više puta dokazano jer od korištenja istih ljudski organizam nema baš nikakvu korist, štoviše, nanosi samo štetu i to ne samo za pušače, nego i za one koji su tome prisilno izloženi.

Pročitajte još