Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja
14/06/2019

Preplatite se
TV Našice

Danas obilježavamo Svjetski dan darivatelja krvi pod sloganom “Sigurna krv za sve”, kako bi se podigla svijest o jedinstvenoj potrebi za sigurnom krvlju u pružanju zdravstvene skrbi i ključnim ulogama koje dobrovoljne donacije igraju u postizanju cilja opće zdravstvene pokrivenosti. Tema snažno potiče što veći broj ljudi diljem svijeta da postanu dobrovoljni davatelji krvi i redovito daruju krv na akcijama davanja krvi koje su ključne za izgradnju čvrstih temelja održivih nacionalnih zaliha krvi dostatne za sve one kojima je krv neophodno potrebna.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASADa bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj davatelja krvi, odnosno dovoljne količine krvi u pričuvi. S tim ciljem u Hrvatskoj je izgrađen sustav usklađenog davanja i prikupljanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa preko svojih društava koja okupljaju darivatelje krvi i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te zavoda za transfuzijsku medicinu u drugim gradovima koji rade na uzimanju krvi, što u zajedničkoj suradnji omogućuje podmirenje iskazanih potreba zdravstva za krvi i krvnim pripravcima.

Od siječnja do svibnja 2018. u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa prikupljeno je 65 721 doza, a u istom razdoblju ove godine 67 655 doza. Velik odaziv maturanata na akcijama u srednjim školama optimističan je podatak jer stanovništvo stari, populacija davatelja sve je starija i treba je obnavljati.

Gradsko društvo Crvenog križa Našice ove godine do današnjeg dana je prikupilo 1195 doza krvi od čega su 211 doza darivale žene i među kojima je 112 novih darivatelja. Svake godine organizira oko 80 akcija dobrovoljnog darivanja krvi kako bi djelomično uspjeli pokriti potrebe za krvlju koje su nažalost,sve veće. Pozivaju sve one koji još nisu darivali krv,a dobroga su zdravstvenog stanja da se odvaže na ovaj hrabar potez i postanu član Hrvatskog Crvenog križa na najljepši mogući način.

Zahvaljujemo se svim dobrovoljnim darivateljima krvi na ovom humanom činu kojim su pomogli u liječenju i spašavanju ljudskih života te im iskreno čestitamo njihov dan!

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji