Svim našim čitateljicama želimo sretan dan žena!
08/03/2021

Danas, 8. ožujka, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan žena stoga svim ženama i djevojkama čestitamo njihov dan!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA 

Obilježavanje ovoga dana proizašlo je iz povijesne borbe žena za ravnopravnost, pravo glasa, pravo sudjelovanja u političkim i javnim raspravama, pravo samostalnog donošenja odluka i općenitog slobodnog nastupanja. Žene su tako uz mnoge povijesne pokrete i prosvjede uspjele izboriti pravo na obrazovanje, pravo glasa, pravo na obnašanje dužnosti svih funkcija u društvu, kao i pravo na odabir majčinstva i sva ostala temeljna prava osigurana zakonima. Obilježavanje Međunarodnog dana žena započelo je deklaracijom Socijalističke partije Amerike u SAD-u, koja je donesena 8. ožujka 1909. godine. Danas je taj dan nekim zemljama toliko važan da je proglašen državnim praznikom rada.

 

Iza nas je godina epidemije koronavirusa koja je utjecala na gotovo sve aspekte življenja. Velik broj žena zaposlen je u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, u sektorima u kojima su najizloženije opasnostima zaraze kao i teškim uvjetima rada. Stoga posebno i tim naših heroinama čestitamo još jednom Dan žena i hvala im na svemu!