Mali humanitarci čestitali gospođi Slavi Dlesk 100. rođendan
12/06/2019

Preplatite se
TV Našice

Mali humanitaraci 7.d razreda, učiteljica Gordana Cvijetović i razrednica Đurđica Mašić iz Osnovne škole kralja Tomislava, Našice posjetili su gospođu Slavu Dlesk i čestitali joj 100. rođendan. U ime Malih humanitaraca Dorotea Horvat darivala je tortu, narukvicu, a Roko Šikić čestitku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPoželjeli su joj puno zdravlja i sreće te da iduće godine zajedno proslave njen sto i prvi rođendan. Priredili su joj prigodan program, otpjevali nekoliko narodnih slavonskih, zagorskih pjesama koje ih naučila učiteljica glazbene kulture Aleksandra Čeliković Cvidrak i sa učiteljicom Gordanom Cvijetovović otpjevali su nekoliko svetih pjesama. Gospođa Slava pričala im je kako je nekad živjela i kako sada živi.

Gospođa Slava Dlesk živi u Našicama, na Mojmiru, i ima 100 godina. Rođena je 9. lipnja 1919.godine u mjestu Ježovec u općini Bednja, u Hrvatskom zagorju. Bili su siromašni i često su jeli staro zagorsko jelo župa koja se pravila od mlijeka i brašna. Imala je dva brata. U školu nije išla. Udala se rano. Ima dvije kćeri i jednog sina, s kojim sada živi koji  ima 74 godine. Bila je kućanica i teško je živjela. Iz Ježovca se odselila poslije rata 1945. godine s troje djece, kada su joj supruga ubili u Bleiburgu. Poslije rata tadašnja je vlast oduzimala konje i krave te su ostali bez hrane.

Sama, s troje djece, morala je nekako preživjeti i trbuhom za kruhom odselila se u Podgorač, onda u Granice, a poslije  se doselila u Našice kod sina. Imala je težak život. Radila je ženske i muške poslove kako bi napravila kuću, rezala daske za izgradnju kuće, kosila je travu s muškarcima, radila u polju, vozila kola i nisu imali konje pa je morala vući plug, radila po cijele dane u polju, vrtu, kopala motikom, pravila drva u šumi. Najteže u životu bilo joj je kada je izgubila supruga u ratu i kada je morala nositi vodu u kantama na glavi kako bi imali za kuhanje, piće i kupanje jer nisu imali vodu blizu kuće.

U mladosti je voljela jesti grah i kiseli kupus, a od pića pila je sok od višnje i kupine. Od kolača je najviše voljela peći zagorske štrukle. Voljela je pjevati svete pjesme, a najdraža joj je pjesma „Narodi se kralj nebeski“. Tajna je njezine dugovječnosti zdrava hrana, rad i kretanje. Pitali smo kako danas provodi dane, a gospođa je Slava rekla da uživa u društvu svojih praunuka i da joj iz mladosti nedostaju mladost, snaga, sluh i vid. Doznali smo da ima 8 unuka i 11 praunuka. Brigu oko gospođe Slave vodi unuk, njegova supruga i njezin sin. Hvala obitelji što nam je omogućila da se družimo s gospođom Slavom, provedemo lijepe trenutke u njenom društvu i doznamo zanimljivosti iz njezina života. Mali humanitarci zahvaljujuju se DVD- u Našice na prijevozu.

Mali humanitarci povode projekt „Čestitamo rođendan najstarijoj osobi u našičkom kraju“, koji je imao svrhu međugeneracijsko zbližavanje najstarijih i najmlađih predstavnika našeg društva.

Ukoliko u našičkom kraju još ima osoba starijih od 95 do 100 godina, molimo vas da se javite na e-mail durdica.masic@gmail.com, kako bismo ih posjetili, razveselili, družili se s njima, čestitali im rođendan i darivali ih. Posjetili bismo, osim samoga grada Našica, i sljedeća sela i naselja: Brezik Našički, Ceremošnjak, Crnu Kladu, Gradac Našički, Jelisavac, Lađansku, Lilu, Londžicu, Makloševac, Markovac Našički, Martin, Polubaše, Ribnjak, Rozmajerovac, Velimirovac, Vukojevce i Zoljan.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji