Što to pivo čini izuzetnim?
25/01/2020

Uz roštilj, pri okrijepi, u društvu, u vlastitoj privatnosti… Ovo piće odgovara gotovo svakoj situaciji. Zlatna boja u različitim nijansama, gusta bijela pjena i milijun mjehurića koji se obilaze u mješavini kvasca, hmelja, slada i vode. Ova „zlatna tekućina” u posljednje vrijeme je sve popularnija zbog sve više novih vrsta i mješavine okusa, tako da svatko može pronaći pivo koje mu najbolje odgovara. Ljubitelji ovog napitka složit će se da se pivo nalazi vrlo visoko na listi omiljenih pića današnjice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASASvako pivo nije isto

Kao što smo već naveli, postoji više vrsta piva, od svijetlog, rezanog i tamnog, do različitih radlera sa voćnim okusima. Vrste se razlikuju u nekoliko komponenti, kao što je tvrdoća vode, kvaliteta i vrsta slada, sirovina i hmelja, vrsti kvasca, postupku vrenja, doviranja, dozrijevanja i dorade mladog piva. Kombinacijama, miješanjem i različitom primjenom tehnoloških postupaka dobivanja pivske sladovine do sada je nastalo čak 400 različitih vrsta piva i svako je doista posebno na svoj način.

 

Potpuno prirodan sastav i sastojci

Voda, ječam, hmelj i kvasac baza su svakog piva. Većina njih ne sadrži konzervanse, aditive, bojila, niti slične kemijske spojeve, a svaka vrsta piva bogata je željezom, kromom, bakrom, silicijem i kalijem. Većina drugih alkoholnih (i bezalkoholnih) pića ne sadrže gotovo ni jedan od ovih minerala i često su bazirana na šećeru i umjetnim aromama, što pivo čini izuzetnim i posebnim pićem koje se ističe na tržištu.

 

Čaša mijenja okus

Mnogi proizvođači nude čaše posebnog oblika, prilagođene za ispijanje piva. No, kao što svako pivo nije isto, ni svaka čaša nije ista. Kako biste maksimalno doživjeli okus i aromu piva, potrebno ga je piti iz odgovarajuće čaše, sačinjene od debelog stakla. Konkretno govoreći, krigle su najbolje za ispijanje piva, jer visokokvalitetno pivo u čistoj i hladnoj čaši ima najbolji okus, a pjena u čaši sprječava mjehuriće da ispare i štiti pivo od kisika iz zraka, koji utječe na okus i kvalitetu.

 

Znanost o pivu?

Znanost o pivu, njegovoj proizvodnji, o ulozi pojedinih sastojaka piva, jednom riječju nazivamo Zitologija. SAD i Njemačka čak imaju i institute na kojima se proučava i izučava pivo, njegova povijest, osobitosti i mogućnosti unapređenja u proizvodnji.

 

Svjetlost mu škodi?

Pivo se ne može pokvariti zbog sobne temperature ili zbog slabo zatvorenog čepa. Najveći problem ovom piću predstavlja svjetlost, jer upravo ona uzrokuje njegovo kvarenje.

 

Alkohol

Pivo je potpuno prirodno piće, ali prirodni sastojci u njemu stvaraju alkohol, kojeg ima između 4,5 do čak 8%, ovisno o vrsti piva. Istraživanja su pokazala da je najjače pivo ikad proizvedeno imalo nevjerojatnih 67,5% alkohola, što je identično alkoholu u jakim žestokim pićima.