Starim papirom do vrijednih nagrada – Zeleni korak
25/02/2020

Prijave na deveti „Zeleni korak”, akciju prikupljanja starog papira za recikliranje, otvorene su do 9. ožujka, a prijaviti se mogu sve osnovne škole u Hrvatskoj. U ovoj dm-ovoj akciji do sada je spašeno više od 46.500 stabala i nagrađeno nekoliko desetaka škola. Od 2012. godine, početka projekta, u sakupljanju starog papira sudjelovalo je više od 184 000 osnovnoškolaca koji su u osam godina prikupili i reciklirali 2.738 tona staroga papira. I ove će godine oni biti nagrađeni.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASATako će deset najuspješnijih škola osvojit nagradu u vrijednosti od 10 000 kuna. Novost ovogodišnjeg natječaja su i dvije nove kategorije s nagradom od 3.500 kuna. Udijelit će se i nagrada „Prvi zeleni korak“ za školu koja prošle godine nije sudjelovala u akciji, a koja je prikupila najviše staroga papira u odnosu na druge škole prema istom kriteriju. Uvedena je i kategorija „Najveći zeleni korak“ u kojoj će biti nagrađena škola koja ostvari najveći rast u odnosu na količinu papira koju je prikupila prošle godine, također prema kriteriju broja učenika.

Podsjetimo Osnovna škola Dore Pejačević kontinuirano sudjeluje u ovim akcijama, a 2017. godine u šestoj ekoakciji Zeleni korak zaslužila je mjesto među deset najuspješnijih škola u Hrvatskoj i nagradu dm-a za doprinos zaštiti okoliša. Tada su mali Našičani prikupili više od osam tona papira, a dobivena novčana sredstva utrošili su za kupnju potrebne školske opreme. No to nije sve, ova škola osvojila je još dodatne dvije vrijedne nagrade u ovoj akciji, pa ravnateljica Jasminka Falamić potiče i druge škole da se uključe. Jer njihov primjer zalaganja i truda do sada je bio višestruko nagrađivan.

Detalje o prijavama na eko akciju Zeleni korak potražite na dm-ovoj internetskoj stranici.