Šparoge sa slavonskih polja
04/05/2019

Šparoge sa slavonskih polja

Obitelj Janeš iz Đurđenovca prije 4 godine započela je svoju priču o šparogama, za ovo podneblje možda netipičnim povrćem, ali svakako unosnim. Obitelj se bavi uzgojem zelene šparoge od 2015. godine, a ideju je dobila od prijatelja iz Ivankova, obitelji Horvat koji su ih uputili u uzgoj.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA



“Kupili smo sjeme i uzgojem presadnica posadili prva dva hektara stalnog nasada šparoga.” – rekla nam je Nevenka Janeš vlasnica OPG Janeš, no uz nju na uzgoju šparoga radi i suprug, ali i djeca. ” Za održavanje nasada brine se obitelj, dok u vrijeme berbe pomažu nam rodbina i prijatelji. Kako je berba sad u punom jeku, posla je puno, no to i je prava draž uzgoja, bilo kojeg povrća, vidjeti plodove svoga rada.” – dodaje Nevenka. Pa kako onda ne biti ponosan i htjeti raditi još više.

Prvotne uzgoje obitelj Janeš posadila je na 2 hektara zemljišta i danas su zadovoljni prinosom. ” Manje količine šparoga prodajemo na kućnom pragu i na zelenoj tržnici, dok veče količine, što nam je i prioritet, plasiramo na otkup u Vinkovačku zadrugu koja šparogu plasira u trgovačke lance širom Hrvatske.” – ponosno ističu iz OPG-a Janeš, ukazujući na činjenicu da njihove špagore degustira velik broj Hrvata. Najbolju cijenu šparoga dostiže prodajom na malo kada kilogram iznosi i do 40 kuna, no veleprodajna cijena vrlo je mala, i ističu izrazito su nezadovoljni, a iznosi i manje od 50 posto cijene na malo, tek 17 kuna.

Zbog velike količine truda i rada, ali i dugotrajne pripreme do prvih plodova, ističu ovi poljoprivrednici, cijena bi trebala biti znatno veća. Kako je već navedeno, nije ju baš tako lako uzgojiti, za početak potrebne su godine, doslovce samo čekanja, jer šparoga je trajnica sa životnim vijekom od 15 i više godina. Međutim, iako daje izdanke tijekom svih godina najproduktivnijim razdobljem smatra period od treće godine uzgoja, a traje sve do sedme sezone, kada dolazi do znatnije iscrpljenosti nasada i prestanka intenzivnog uzgoja. Kako su Janeši nek na početku uzgoja tek su prošle godine ubrali prve plodove svoga rada nešto više od 3 tone, dok za ovu godinu predviđaju čak duplo više šparoga, negdje između 5 do 6 tona. Ali svakako se vesele tek sljedećoj godini koja bi prema rastu i razvoju ove biljke trebala biti među onima s najboljim prinosom.

Tako su 2017. godine imali samo tri tjedna berbe, 2018. godine 5 tjedana a ove godine započeli su sredinom 4 mjeseca a berba će potrajat sve do lipnja. Kako su zadovolji prinosom ali i načinom brige o ovim biljkama, odlučili su se već sljedeće godine za proširenje svojih uzgoja, koji se nalaze u mjestu nedaleko Đurđenovca, Našičkom Novom Selu. “Kako je šparoga iznenađujuće dobro prepoznana u našem kraju i sve više ljudi ju konzumira ove godine planiramo proširiti uzgoj.” – dodaje Nevenka. Tako će obitelj Janeš sljedeće godine obrađivati površine 4 hektara, a pravi prinos nove sadnje očekuju za koju godinu. Tada, već ističe Nevenka neće moći sve sama, odnosno osim obitelji u berbu, jer bere se i do dva puta dnevno, morat će uključiti i nadničare.

Još nisu istraživali koliko će ih oni koštati, no bez obzira na trenutno stanje u poljoprivredi, i često žaljenje vlasnika poljoprivrednih površina, vjeruju da će radnike lako naći. Jer ipak se šparoge beru prije no svo ostalo povrće, pa će nadničari tada biti slobodni od ostalih poslova. Svakodnevni rad ovih dana definitivno će se isplatiti, a šparoge će ova obitelj još dugo uzgajati s još pokojim proširenjem proizvodnje.

Pročitajte još