Smijeh je lijek!
10/01/2020

Zasigurno u svome društvu imate barem jednu osobu koja je vrlo često vedra, pozitivna, dobrog raspoloženja i sa širokim osmijehom na licu. Ta osoba smiješi se vrlo često, djeluje privlačno i popravlja atmosferu svojim prisustvom. Danas joj možete čestitati, jer 10. siječnja obilježava se Svjetski dan smijeha.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUtemeljio ga je dr. Madan Kataria 1998. godine, naglašavajući važnost smijeha za cjelokupno fizičko i psihičko zdravlje. Dok se smiješimo na našem licu je aktivno 15 mišića, a aktiviramo ih i do 17 puta dnevno, dok se djeca smiju čak 300 puta dnevno u prosjeku. Stres, briga, anksioznost i depresija nestaju kada se češće smijemo. Ljudi su se nekada smijali i do 20 minuta dnevno, a danas je to svedeno na tek šest minuta. Upravo je cilj Svjetskog dana smijeha potaknuti ljude da se što više smiju.

Postoje mnoge zanimljive činjenice vezane uz smijeh, a neke od njih su da povećava razinu gama-interferona, proteina aktivnog u borbi protiv bilo koje bolesti, dovodi kisik u krvožilni sustav i potiče lučenje endorfina, te mijenja kemiju mozga nabolje. Istraživanja pokazuju da je preko 70% bolesti uzrokovano stresom, što je dodatna motivacija za još više smijanja. Zato od danas počnite više uživati u sitnicama, smijte se kad god možete i ne dopustite da vas išta u tome spriječi.

Foto: arhiva

Pročitajte još