Udruga Pčela Našice najavila radnu i obljetničku godinu
02/02/2019

Udruga Pčela Našice najavila radnu i obljetničku godinu

U prostorijama “Rasadnika” objekta Hrvatskih šuma u Našicama Izvještajnu skupinu održala je Pčelarska udruga “Pčela” Našice. Predsjednik Željko Špoljarić u izvješću o radu iz 2018. istaknuo je da je zadovoljan ovom godinom, iako neki od planova nisu realizirani ostaju kao cilj u ovoj godini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAOva 2019. za njih je posebno bitna jer Udruga “Pčela” proslavlja 95. godišnjicu djelovanja, a jedan od glavnih ciljeva je izrada monografije udruge na kojoj će surađivati i sa Zavičajnim muzejom Našice, ravnateljicom Silvijom Lučevnjak i Renatom Bošnjaković.

“Pčelarska udruga u izvještajnoj 2018. godini je zadovoljna što se tiče prinosa meda, iako on je malo ispod prosjeka, s obzirom na sve klimatske promjene, stvarno možemo biti zadovoljni. U ovoj godini definitivno nismo bili zadovoljni sa cijenom i otkupljivačima, jer su cijene bile od 14, 16 i 18 kuna po kilogramu. Sve planirane aktivnosti za prošlu godinu smo ostvarili jedino nismo stavili u rad liniju za izradu satnih osnova jer trenutno ne možemo naći adekvatan prostor zbog visine koju taj stroj zahtijeva. Ovo je izuzetno bitno jer na cijelom području Hrvatske prevelika je patvorina pčelinjeg voska koji onda utječe na kvalitetu meda. Što se tiče prošle godine izuzetno smo ponosni jer smo sudjelovali na svim manifestacijama koje organizira Grad Našice i Turistička zajednica grada, a organizirali smo i nekoliko svojih.” – ističe Željko Špoljarić, predsjednik udruge.

Na skupštini je podneseno i financijsko izvješće te plan rada za 2019. godinu koji je opsežan sukladno obljetnici, a uključuje nastavak uspješne suradnje s Gradom Našice i mjesnim odborom Našica, pripreme za obilježavanje 95. godišnjice organiziranog pčelarstva našega kraja, izradu monografije, te rad na unaprjeđenju pčelarske prakse, a u planu je i nastaviti sudjelovati na svim manifestacijama u Gradu Našicama te organizirati vlastite manifestacije, nastaviti održavati sastanke te dodatna predavanja, a radit će se i na obnovi prostora udruge od ličenja do mijenjanja dijela krova.

Izvještajnoj skupštini prisustvovao je i gradonačelnik Josip Miletić koji je pčelarima obećao riješiti problem prostora kako bi u skorije vrijeme linija za izradu satnih osnova krenula u rad.

“Ovom prigodom čestitam svim pčelarima s područja Grada Našica na kvalitetnom i ustrajnom radu i brizi za pčelinje zajednice, ali i na radu u udruzi pogotovo predsjedniku gospodinu Špoljariću koji puno truda daje to funkcionira ovako kako i treba. Kao i proteklih godina nastavljamo direktno pomagati našim poduzetnicima i obrtnicima u potpori za uzgoj pčelinjih zajednica gdje godišnje izdvajamo 50 000,00 kuna.

Ove godine je i velika obljetnica naše pčelarske udruge, pa ćemo i tu gledati da dodatno pomognemo. Osim toga, danas sam na skupštini iznio važan prijedlog nabavke stroja za pakiranje meda, kako bi se u svim našim lokalima u Našicama mogao posluživati upravo med s našeg područja, jer smatramo da je med našičkih medara izuzetno zdrav i kvalitetan, a uostalom na taj način reklamiramo i udrugu “Pčela” i Grad. Ono što ističem kao najpotrebnije je puštanje u rad stroja za izradu satnih osnova, odnosno pronaći adekvatan prostor, predsjednik i ja smo već razgovarali pa sam uvjeren da će se rješenje naći.

Za kraj svima njima želim puno uspjeha u radu, a Grad je onaj kojem se uvijek mogu obratiti i na mene kao gradonačelnika, jer svaka nova proizvodnja i svako novo radno mjesto je nešto što se mora poticati. Još jedanput, svima neka bude medna 2019. godina.”

Još su jednom za kraj članovi udruge “Pčela” sve nekadašnje pčelare ili one koji imaju saznanja i informacije o pčelarstvu u Našicama pozvali da se jave kako bi monografija koju izdaju bila što potpunija i kvalitetnija.