Škola u prirodi u Slovačkoj
05/07/2019

Škola u prirodi u Slovačkoj od 21. 06. do 01. 07. 2019.

Preplatite se
TV Našice

Učenici viših razreda, koji pohađaju slovački jezik i kulturu u školama našičkog kraja iz OŠ kralja Tomislava Našice i OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac boravili su u Školi u prirodi od 21. 06. do 01. 07. 2019. koja se svakog ljeta održava u Republici Slovačkoj.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAOve godine bili su u mjestu Mýto pod Ďumbierom u južnom predjelu Niskih Tatri, gdje im je smještaj osigurao Metodički centar za inozemne Slovake s Univerziteta Mateja Bela Banska Bystrica na čelu sa Zuzanom Drugovom i Katarinom Mosnakovom Bagľašovom u prelijepom hotelu Myto sa svim popratnim sadržajima. U Školi u prirodi sudjelovali su i učenici iz osnovnih škola u RH iz Jelisavca, Međurića, Iloka, Osijeka, Višnjevca, Soljana, Josipovca Punitovačkog, kao i učenici iz Poljske, s kojima su se kroz svih deset dana družili i sprijateljili.

Svakodnevno su bile organizirane raznovrsne aktivnosti: učenje jezičnih fraza, praktične radionice izrade eko predmeta, upoznavanje sa florom i faunom okoline, rješavanje radnih zadataka, sportske igre, dječja olimpijada, učenje narodnih plesova, izlet u Bansku Bystricu, posjet Bystrianskoj spilji i Vydrovskoj dolini, planinarenje u Narodnom parku Niske Tatre, kupanje u športskim bazenima, a na kraju dana zabavne i društvene igre i disko.

Sve ove aktivnosti bile su pod stručnim vodstvom lektora i voditelja sa UMB Banska Bystrica s glavnom i vrlo kreativnom voditeljicom Radkom Cachovanovom, a djeca su imala osiguranu i zdravstvenu zaštitu i pomoć. Radionice su držali i biolozi iz Prirodoznanstvenog muzeja Banska Bystrica i ugodno su se iznenadili kako su naši učenici bili dobro potkovani u znanju o prirodi, biologiji i ekologiji i pokazali spretnost u praktičnim dijelovima kao prepoznavanje drveća, ishranom i načinom života životinja.

Raspored događanja u danu bio je otprilike ovakav:

8.00 –doručak

9:00- 12:00 – radne aktivnosti (radionice pod stručnim vodstvom)

10:30 – užina

12:30 – ručak

14:00 – 17:30- sportsko rekreativan program

16:00 – užina

18:00 – večera

19:00 – večernji program (rezime dana u obliku listića i zabavni dio)

20:30 –druga večera

22:00 – odlazak na spavanje.

Najzanimljiviji bio je cjelodnevni izlet u sklopu kojega su posjetili dvorac Lupča, špilju u Bystri i stari dio grada Banske Bystrice, gdje su mogli kupiti neke suvenire i tradicionalne slovačke slatkiše, a bio je i neizostavan Tesco. Predzadnji dan Škole u prirodi sudionici su posadili lipu kao drvo prijateljstva i simbol svih Slavena. U večernjem programu završne večeri nastupili su Natali Budoš, učenica šestog razreda na gitari, Gracia Hlobik, učenica osmog razreda koja je recitirala pjesnika Ludovita Štura i predstavila svoju modnu reviju, a svi ostali učenici otpjevali su hrvatsku pjesmu Moja diridika i slovačku pjesmu Tancuj, tancuj.

Ovaj projekt je realiziran preko međunarodne suradnje Ministarstva školstva, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske s posrednikom Slovačkim centrom za kulturu Našice u RH, čija je ravnateljica Sandra Kralj Vukšić, pored drugih organizacijskih poslova, organizirala prijevoz komfornim autobusom Ortrana.

Svi hrvatski učitelji voditelji Ana Marošević, Boženka Dasović, Vlatko Miksad i Josip Kvasnovski, kao i učenici, koji su sudjelovali u ovom projektu, vratili su se kući zadovoljni, puni lijepih i pozitivnih dojmova s mnoštvom snimljenih fotografija.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji