13. sjednica Općinskog vijeća Općine Podgorač
23/04/2019

13. sjednica Općinskog vijeća Općine Podgorač

Današnja sjednica na dnevnom redu imala je 15 točaka od kojih je većina bila usklađivanje sa zakonom i izvješća. Jedna od najzanimljivijih svakako je Prijedlog Izmjena i dopuna Projekcije Proračuna za razdoblje od 2019. do 2021. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Rebalans uključuje troškove povezane s prijavom na dva projekta, na pozive Ministarstva graditeljstva i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti većoj od 2 milijuna kuna. U rebalansu je i trošak izgradnje rasvjete u centru Podgorača. A i potpora Lokalnoj akcijskoj grupi za nogostup u naselju Bijela loza koji će se financirati iz programa ruralnog razvoja. Djelomično je tu uključeno i projektiranje Sportskog centra u vrijednosti 8 milijuna, uređenje groblja i naravno projektiranje nogostupa u naselju Podgorač, što sve skupa čini više od 24 milijuna kuna.” – objasnio je 4. točku dnevnog reda načelnik Goran Đanić.

Osvrnuo se i na projekte javnih radova, ali i europskog projekta „Zaželi” čiji početak u Podgoraču očekuju u skorije vrijeme.

„Imamo odobrenih 10 osoba za javne radove, koji počinju raditi 2. svibnja. Prošle godine imali smo odobreno 40 osoba, a ove godine samo 10, nije to smanjeno samo nama nego većini lokalnih uprava u okruženju. Nama je ponuđena opcija da 10 ljudi radi 6 mjeseci ili 20 njih na 3 mjeseca. Što se tiče projekta „Zaželi” očekujem da će se pokrenuti u skorije vrijeme i njime će se otvorit 28 radnih mjesta.” – dodao je Goran Đanić.

Potrebe u kulturi sportu, čiji su izvještaji također bili dio sjednice, istakao je Đanić, izvršavaju se u dogovoru s udrugama. Uz to dodao je da su oni jedna od općina koja daje najviše u Osječko – baranjskoj županiji za vatrogastvo, ali i za sport i za kulturu. Ističe se tu projekt vatrogasnog centra, nabava dvije cisterne i kombi vozila, a sljedeće godine planiraju kupnju nove opreme i za druge vatrogasne centre u mjestima koja pripadaju općini. Što se tiče Sportskog centra bit će izgrađen na prostoru gdje je sada NK Sloga Podgorač a uključuje izgradnju tribine, igrališta s umjetnom travom, jedno do dva teniska igrališta te dvoranu veličine između 900 do 1000 kvadratnih metara. Dio sjednice ticao se i poljoprivrede, jer općina Podgorač raspolaže s otprilike 4 000 hektara obradive površine. „Nemamo stočarstva, povrtlarstva i voćarstva, što nam je i prioritet u razvoju, a svakako je na prvom mjestu stočarstvo koje je izumrlo.” – zaključio je načelnik.

Pročitajte još