Sigurno i odgovorno koristite informacijsko – komunikacijsku tehnologiju
08/04/2020

Epidemija koronavirusa uvelike je promijenila naše živote i svakodnevne navike. Život se iz stvarnog svijeta preselio u virtualni. I dok se odrasli, više ili manje uspješno, snalaze u novim okolnostima, djeca su sad posebno ranjiva. Njima nedostaju njihovi prijatelji iz škole i susjedstva, međusobno druženje i igra pa zamjenu za to često traže na internetu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUpravo zbog toga odlučili smo upozoriti na potencijalne opasnosti koje sad, više nego ikad, vrebaju djecu i mlade.

Informacijsko – komunikacijska tehnologija djeci nudi neograničene mogućnosti za učenje i povezivanje, međutim podsjećamo da su djeca u nekontroliranom digitalnom okružju izložena i štetnim sadržaju, kao što je izlaganje dobi neprimjerenim seksualiziranim prizorima, prizorima ekstremnog nasilja, promicanju rizičnih ponašanja, a u nekim slučajevima mogu biti izložena seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju.

Stoga pozivamo roditelje da kontroliraju internetski sadržaj kojem dijete pristupa, kao i da razgovaraju sa svojom djecom o izazovima korištenja društvenih mreža i drugih informacijsko komunikacijskih tehnologa kako bi ih osnažili u samozaštitom ponašanju.

Ako sumnjate na nasilje na internetu ili ako uočite nezakonit sadržaj na internetu, isto možete prijaviti na aplikaciju Red Button koji se nalazi: https://mup.gov.hr/online-prijave/online-prijava-zlostavljanja-djeteta-red-button/281667

Pomoću on-line aplikacije Red Button može se prijaviti izloženost/saznanje o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djeteta putem interneta, seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece u neposrednom kontaktu s počiniteljem, ali i bilo koje drugo kažnjivo ponašanje počinjeno na štetu djeteta: obiteljsko nasilje, fizičko zlostavljanje, zanemarivanje ili drugo po dijete ugrožavajuće ponašanje.

Za sve dodatne informacije posjetite stranicu: https://mup.gov.hr/arhiva-staro/policijske-uprave/dan-sigurnijeg-interneta-276238/272184
 
Budimo odgovorni, ostanimo doma, ali pomozimo da dom svima postane sigurno mjesto!

Foto: MUP RH
 

Pročitajte još