Održan radni sastanak o organizaciji prve glazbene akademije u Našicama
15/03/2019

Preplatite se
TV Našice

U Koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Kontesa Dora održan je zajednički sastanak predstavnika kulturnih i turističkih institucija i društava na temu održavanja „Međunarodne glazbene akademije Dore Pejačević”. Inicijatori ove ideje su Marina i Daniel Kopri uz našičku glazbenu školu a sve s ciljem da se Našice stavi u europsku kulturno-glazbeno-turističku destinaciju, što grad sam po sebi i zaslužuje s obzirom na skladateljski opus Dore Pejačević.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANa sastanku su se okupili Silvija Lučevnjak ispred Zavičajnog muzeja Našice, Silvija Šokić ispred Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, Hrvoje Šleder ispred HKD Lisinski, Srečko Perković ispred Turističke zajednice Grada Našica te Ivica Derner koji će raditi na restauraciji klavira.

Glazbena akademija odvila bi se od 26. kolovoza do 4. rujna ove godine, odnosno netom prije održavanja festivala Dani slavonske šume. Akademija bi uključivala master-class za klavir i violinu te 5 predavača iz Austrije, Nizozemske ali i poznatih domaćih. Nastupi i predavanja odvijali bi se u prostorima glazbene škole ali i Velikog dvorca Pejačević u prostorima kulturnih institucija.

Prvi sastanak vezan uz ovu manifestaciju Marina Kopri održala je s s Biljanom Urban von de Laar koja je odlučila vrsne glazbenike dovesti u Našice, te predstaviti nagrađivane mlade talente, ali i grad prve hrvatske skladateljice.

“Manifestacija još uvijek ima radni naziv, hoće li to biti Međunarodna glazbena akademija Dora Pejačević ili Ljetna akademija vidjet ćemo uskoro. Ovo je ideja o začetku master-classa za violinu i klavir, ovim pozivamo u naš grad vrhunske umjetnike iz cijeloga svijeta s tim da bi glavni organizator bila Biljana Urban i ja, te Daniel Kopri i djelatnici OGŠ. Osim Biljane Urban u Našicama bi nastupili umjetnici iz svih strana svijeta, ali i naša susjeda profesorica Eva Huhn iz Osijeka.

Za grad, to je definitivno turistička ponuda, zašto naši gosti ne bi odmarali u našem perivoju, ali i široj regiji i uživali u proizvodima lokalnim opg-ovima. Druga točka ovog sastanka je restauracija klavira Steinway koji ima poseban zvuk i u njega se isplati ulagati. Sve to košta i to više stotina tisuća kuna, a gospodin Derner će sve to napraviti bez naknade. On je naš vjerni suradnik, kojem ćemo ipak nešto sredstava dati jer rad je ipak rad. Dakako i u stalnoj smo potrazi za donatorima za cjelokupan naš rad. “- rekla je ravnateljica OGŠ Marina Kopri.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji