Riješite se vlage u hladnjaku uz nekoliko korisnih savjeta
20/05/2020

Jeste li se ikada zapitali zašto se vaša hrana tako brzo kvari premda je bila u hladnjaku? Iako su iste namirnice stajale na hladnome, na njima se ipak pojavila plijesan? Zašto se to događa?  Najveći problem brzog kvarenja namirnica je nepravilno čuvanje. Naime, stručnjaci poručuju da hrana koja se čuva u hladnjaku mora biti u zatvorenim posudama, a tekućine u zatvorenim bocama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAAko ih ne spremamo na pravilan način, voće, povrće, meso i druge namirnice ispuštat će vlagu i mirise koji zajedno pogoduju nastanku raznih mikroorganizama, poput plijesni i raznih vrsta bakterija. Osim što će se u vaš hladnjak uvući neugodan smrad, vlaga može uzrokovati i kvar na vašem uređaju.

 

Međutim, za višak vlage nisu uvijek krive samo nepravilno čuvane namirnice. Na to može utjecati i često otvaranje hladnjaka, koje remeti unutarnju temperature i uzrokuje otapanje ili “znojenje” hladnjaka. Iako ne možemo utjecati na učestalost otvaranja, osobito ako je kućanstvo veće, možemo se poslužiti nekim trikovima kako bismo smanjili udio vlage i održali hranu u hladnjaku svježijom.

 

Spužvica u vratima

Poznato je da se zbog čestog otvaranja upravo na vratima hladnjaka skuplja najviše vlage, stoga bi bilo pametno u policu u vratima staviti spužvu. Obična spužvica za pranje suđa bit će od koristi jer će upiti svu vlagu, a vase će namirnice poput voća i povrća duže biti svježe.

 

Šalica riže

Riža je poznata ljubiteljica vlage, a neki ju drže u uglovima kuće kako bi spriječili upijanje vlage u zidove. Ona će jednako djelovati i u vašem hladnjaku, samo ju ostavite na mjestu koje je najvlažnije. Jedna šalica riže dovoljna je za dva do tri dana, a tada zamijenite rižu novom. Primijetit ćete koliko namirnice duže traju.

 

Kuhinjska sol

Kuhinjska sol saveznik je svakog domaćinstva. Bez nje ponajprije nema ukusnog jela, a dokazala se i u nekim ritualima čišćenja, pa čak i odštopavanja odvoda. Sol se također pokazala kao odličan sakupljač vlage, a na taj način sprječava razvoj plijesni i drugih mikroorganizama.

 

Savjet +

Ako se plijesan već pojavila u unutrašnjosti i na gumi vašeg hladnjaka, odstranite ju mješavinom tople vode i octa. Topla voda pomoći će pri skidanju tvrdokornih naslaga, a ocat će dezinficirati vaš hladnjak i uništiti sve bakterije i gljivice. Pokušajte barem jednom tjedno čistiti hladnjak, jer tako ćete smanjiti rizik kvarenja namirnica, ali i hladnjaka općenito.

Pročitajte još