Razvoj šuma u Hrvatsku donio tenis i nogomet
06/09/2019

Razvoj šuma u hrvatsku donio tenis i nogomet

Preplatite se
TV Našice

Jučer je održano predstavljanje knjige „Slavonske šume kroz povijest” – zbornik radova znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem, održanog u Slavonskom Brodu od 1. od 2. listopada 2015., prva aktivnost u sklopu festivala „Dani slavonske šume”. Predstavljanje knjige organizirala je Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama i Ogranak matice hrvatske u Našicama, a nekoliko zainteresiranih sugrađana okupilo se u Likovnom salonu Hotela Park Panolija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKnjigu je 2018. godine izdao Hrvatski instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, a našičkoj publici o njoj su pričali dr. sc. Stanko Andrić i dr. sc. Milan Vrbanus iz Hrvatskog instituta za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskog Broda. Moderiranje predstavljanja odradila je Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice dok je sve prisutne u ime Grada pozdravio dogradonačelnik Krešimir Žagar.

Ova tema potaknula je dodatna istraživanja objasnio nam je jedan od predavača dr. sc. Stanko Andrić koji kaže da je sama tema izazvala veliku zainteresiranost.

„Ova knjiga sadrži većinu izlaganja sa znanstvenog skupa koji je održan 2015. na tu istu temu gdje smo pokušali sa što više aspekata i kroz sva povijesna razdoblja obraditi povijest šuma. Po meni najvažniji doprinos ove knjige je da otvori jedan smjer povijesnog istraživanja koji se do sada baš nije puno eksploatirao jer povijest šuma kao pojam nije baš udomaćen. Naglasak je ovog zbornika na Slavoniji, Srijemu i Baranji, kojim smo dali značajne doprinose na manjim područjima istraživanja kako bi potaknuli neka nova.” – rekao je dr. sc. Stanko Andrić, voditelj podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom brodu.

Šume su kroz povijest utjecale na mnoge aspekte života, društveni, kulturni i umjetnički, a njihov utjecaj vidljiv je i danas napomenuo je dr. sc. Milan Vrbanus.

„Mi smo u ovom zborniku prikazali povijest šuma od Antike do 20. stoljeća i to interdisciplinarno i ne samo kroz povijest, nego smo prikazali i šume u umjetničkim djelima, u književnosti, u likovnim djelima, prikazali smo sve segmente povijesti, život šumskih radnika, prikazali smo šumu kao granicu. Pokazali smo promjene u značenju šuma, od šuma koje samo predstavljaju sredstvo za određivanje vrijednosti samog vlastelinstva. Šume su nekad bile glavni izvor prihoda u vlastelinstvima. Položaj radnika je kroz povijest bila vrlo loša, a prikazali smo tu i školovanje šumarskih radnika.” – rekao je dr. sc. Milan Vrbanus, viši znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest.

Zanimljivo je istaknuti da su šume utjecale i na društveni život na našem području, jer ulagači iz stranih zemalja ovdje su donijeli loptu i reket, odnosno popularizirali nogomet i tenis.

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji