Razotkriveni počinitelji kaznenih djela
03/04/2019

Preplatite se
TV Našice

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su dva maloljetnika počinila kazneno djelo teška krađa. U listopadu 2018. godine mladići su provalili u prodavaonicu u naselju Zeleno Polje u Osijeku. Iz prodavaonice su ukrali cigarete i alkoholna pića vrijednosti nekoliko tisuća kuna.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAZajedno s 18-godišnjim hrvatskim državljaninom tijekom ožujka u provalili su u tri prodavaonice i dva kioska na području Osijeka te su ukrali razna alkoholna pića, prehrambene artikle i cigarete. Ukupna materijalna šteta iznosi više tisuća kuna.

Sumnja se i da je 23-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo teška krađa. Tijekom siječnja 23-godišnjak je provalio u prodavaonicu u Vukovarskoj ulici u Osijeku i ukrao više komada mobitela i raznu informatičku opremu, pričinivši materijalnu štetu od više tisuća kuna.

Nadležnim državnim odvjetništvima podnesena su posebna izvješća.

 

Ukrao novčanik

U poslijepodnevnim satima 16. ožujka nepoznati je počinitelj u Ulici Tina Ujevića u Belišću iskoristio nepažnju 79-godišnjaka te mu ukrao novčanik s nekoliko tisuća kuna i dokumentima. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

 

Požar kod Tenje

Oko 16 sati 31. ožujka nepoznati je počinitelj prislanjanjem otvorenog plamena ili žara zapalio raslinje i suhu travu u odvodnom kanalu uz cestu između mjesta Tenja i Silaš. Požar se proširio na suhu travu u obližnjem voćnjaku. Nagorio je veći dio stabala voćki. Materijalna šteta utvrdit će se naknadno. Okolnosti događaja se utvrđuju.

Ovom prilikom upozoravamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno – tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

Također pozivamo građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštivanje odluke lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske) o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, kojom su propisani uvjeti za spaljivanje.

Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

 

Posebno podsjećamo na sljedeće:

  • spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije;
  • mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti;
  • tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;
  • spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijeva­njem vodom, smije napustiti to mjesto;
  • zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću;
  • zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem;
  • ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.

Napominjemo:

  • Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15.000 tisuća kuna; 
  • Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru;

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su tri prometne nesreće, koje su za posljedicu imale materijalnu štetu.

Dvije su se dogodile na području Osijeka, a treća na području Našica.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji