Rashladite se bez klime na jednostavne načine
08/08/2020

Ljetne sparine svima idu na živce. Zbog visokih temperatura prati nas umor, nesanica, nedostatak energije, anksioznost i teško je uopće funkcionirati normalno. Najlakši način da se rashladimo je uz klimatizacijske uređaje i ventilatore, ali nemaju svi takve uređaje doma, a upravo tim ljudima rashlađivanje kuće ili stana predstavlja problem. Donosimo nekoliko načina na koje se možete rashladiti bez klimatizacijskih uređaja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASARučnik kraj prozora

U rano jutro, dok sunce još nije jako, otvorite širom prozore i vrata i izračite kuću, a zatim sve zatvorite i pokraj prozora objesite mokri ručnik. Vlaga iz ručnika rashladit će prostor u kojemu boravite i održavati prostoriju svježom i hladnijom.

 

Navucite zastore/spustite rolete

Toplina dolazi kroz sunčeve zrake, koje se probijaju kroz prozorska stakla i griju naše domove. Kako biste to spriječili, spustite rolete i navucite zastore. Ako je moguće, nabavite rolete ili zastore u tamnim bojama kako biste bolje spriječili prodor topline.

 

Pamuk rashlađuje

Svilene, satene ili sintetičke tkanine jastučnica i plahti doprinose znojenju kada spavate, stoga je najbolje imati posteljinu od pamuka. Pamučna tkanina prozračna je i laka za održavanje, a ako već nemate nabavite si i pamučnu piđamu.

 

Tepisi „skupljaju“ toplinu

Tepisi, jastučići i ostale stvari u kojima se taloži prašina sudjeluju u sprječavanju protoka zraka jer prašina koja se zadržava u njima čini zrak težim. Upravo zato je u unutrašnjosti doma s takvim stvarima većinom vruće i sparno, stoga bi bilo dobro maknuti sve što vam je višak i što se ne može često prati.

 

Spavajte na podu

Naravno da ne mislimo na direktno spavanje na hladnim pločicama, parketu ili laminatu, jer od toga biste imali više štete nego koristi. Uzmite madrac i premjestite ga na pod. Poznato je da je na nižim razinama prostorije zrak hladniji, što bi vam moglo olakšati tegobe poput nesanice ili pretjeranog znojenja.