Radio klub Našice održao preko 1000 radio veza
07/05/2019

Radio klub Našice održao preko 1000 radio veza

Radio klub Našice proslavlja 66. obljetnicu rada, a tokom godina uspio je održati preko 1000 radio veza. Danas okuplja desetak aktivnih članova, a novim naraštajima prenose znanje u sklopu Centra tehničke kulture u našičkim školama. Sadašnji predsjednik kluba Zlatko Antolović, član je već više od 20 godina, a svoja znanja osim u klubu primjenjuje i kod kuće, tako je nedavno postao otac i uz pomoć običnog radija izradio kućnu verziju babyphona.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Naša znanja su važna, jer ukoliko sva ostala komunikacija zakaže radio veze nikada neće. Mi smo jedini hobisti koji imamo vlastitu mrežu satelita, a to imaju samo Amerikanci i Nijemci.” – rekao je Antolović koji ističe da je klub prepoznat i od države kao posebna organizacija za rad u kriznim situacijama.

Članovi kluba tako su dali su svoj doprinos u ratu kada je gotovo sva oprema mobilizirana. Našičani su prvu vezu ostvarili 1955. godine s Berlinom, a samo tri godine prije izrađena je prva radiopostaja radiokluba Našice u kućnoj radinosti operatera Drage Mraovića. Jedan od istaknutijih članova bio je Rudolf Perlić koji je napravio radioprijamnik koji radi vječno, bez struje te izradio prvi voki-toki.

„U vrijeme prije pojave mobitela bilo je puno zainteresiranih građana, no to se sad smanjilo. Ja sam oduvijek bio zainteresiran za elektroniku, čak sam često bježao iz obiteljske stolarske radionice kako bi nešto lemio. Meni je okidač za elektroniku bila stara šasija televizora, počeo sam skupljati televizore i tako je sve krenulo.” – istaknuo je predsjednik, kojem u radu pomaže jedan od aktivnijih članova i inovator Franjo Kapetanović. Oni organiziraju i Državno natjecanje, uoči Antunova, dana grada Našica. Cilj je uspostaviti što više veza i postići što veći domet, a natječu se u kategorijama radio klubovi, pojedinci i grupa, kratki val i UKV pa čak i posebna kategorija žene. Svako mjesto ima koordinate u radioamaterskom svijetu, veza započinje s tim šiframa, sve veze upisuju na listove uz podatke o čujnosti, razumljivosti i snazi signala. Sve se veze provjeravaju, a o pobjedniku najviše odlučuje tehnologija koja se koristi.

Također prije koju godinu klub je organizirao dječje natjecanje „Lov na lisicu” (ARG) – Radioamaterska goniometrija na jezeru Lapovac u kojem su djeca uz pomoć slušalica i prijamnika trčala po šumi tražeći radiostanicu uz pomoć signala koji su dobivali. Želja im je to organizirati još koji put, premda je skupo, pa se nadaju to realizirati, ako ne sljedeće godine onda za sljedeći okrugli rođendan Grada Našica. Iako su im često upadali u eter, kažu veliku pomoć u razvoju njihovog rada odigrao je i Radio Našice koji im je donirao dio njihovih starih uređaja. Radio amateri nadaju se novim prostorima na nekom visokom terenu kako bi mogli nastaviti hvatati valove i ostvarivati još bolje veze sa svijetom.

Pročitajte još