Prvi radio s radom započeo prije 100 godina
13/02/2020

Danas se obilježava Svjetski dan radija, pa prvenstveno povodom toga želimo sve najbolje u budućim radnim pohodima našim kolegama s Radija Našice. Ovaj dan uspostavljen je prema odredbi UNESCO-a, odnosno prema datumu pokretanja United Nations Radio-a, međunarodne radijske postaje Ujedinjenih naroda, koji je prvi puta emitirao svoj program upravo na današnji dan 13. veljače 1942. godine. Iako je radio kao medij postojao i prije, točnije još od 1920. godine kada je prva radiopostaja u Pittsburghu započela redovito emitirati svoj program.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAIako je radio doživljavao uspjehe i poraze, na domaćim prostorima, njegove zlatne godine bilježimo 50-tih i 60-tih godina dvadesetog stoljeća. Tada je njegova moć bila toliko velika da su tijekom radijski prijenosi nogometnih utakmica ulice gradova znale biti doslovno opustošene.

Podsjetimo, naš lokalni Radio Našice d.o.o. s radom je započeo 26. studenog 1966. godine u sastavu Centra za obrazovanje i kulturu. U početcima uz radijsku djelatnost, u sklopu Centra bilo je i kino, Narodna knjižnica i čitaonica te obrazovanje odraslih. Na čelu prve radijske ekipe iz 1966. godine bio je Vladimir Mička, dok su prvi spikeri bili Branko Glumac i Zdenko Pavić, a tehničar Željko Bobek. Važno je istaknuti da emitiranje programa našičkog radija nije prestajalo čak ni kada je, za vrijeme napada JNA na grad, granatiran vodotoranj u centru grada, na kojem se nalazi radijski odašiljač. Danas radio emitira cjelodnevni program, a izvješćuje slušatelje o zanimljivim tema iz Našica i okolice.

Pročitajte još