Provalio u obiteljsku kuću i ukrao radijatore
02/03/2021

Kako doznajemo iz PU osjećko – baranjske u noći, s 28. veljače na 1. ožujka, u Semeljcima, nepoznati počinitelj provalio je u nenastanjenu obiteljsku kuću u vlasništvu 89-godišnje hrvatske državljanke te iz kuće skinuo i ukrao pet radijatora. Vlasnici je nastala materijalna šteta oko 500 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu te nastavlja intenzivno traganje za počiniteljem.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAIz trgovine ukrala odjeću

Završenim kriminalistički istraživanjem sumnja se da je 47-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo „Krađa“. U poslijepodnevnim satima, 18. veljače, u Osijeku, 47-godišnjakinja je iz prodajnog prostora trgovačkog centra ukrala više komada odjevnih predmeta. Pravnoj osobi nastala je materijalna šteta veća od 1 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće.

 

Požar na obiteljskoj kući

Jučer, 1. ožujka, oko 15 sati, u Ledeniku, na obiteljskoj kući uslijed dotrajalosti i puknuća dimnjaka došlo je do zapaljenja krova te se požar proširio na prostorije kotlovnice i pomoćne prostorije koje su u potpunosti izgorjele. Požar su ugasili djelatnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Našice i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koška. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba. Vlasniku 60-godišnjem hrvatskom državljaninu nastala je materijalna šteta oko 60 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće o događaju.

 

Savjet građanima kako spriječiti nastanak požara

Čišćenje i održavanje dimnjaka zakonska je obveza stanara, odnosno brigu o ispravnosti i redovitom održavanju uređaja za loženje i dimnjaka trebaju voditi vlasnici ili korisnici kuća, zgrada, stanova i poslovnih prostora. Budući je sigurnost građana na prvom mjestu, jedino odgovornim ponašanjem i pravovremenom brigom o dimnjacima može se spriječiti potencijalno neželjene posljedice.

Neredovito održavanje dimnjaka može povećati rizik od izbijanja požara te protok štetnih plinova i upravo zato stanarima skrećemo pažnju da na vrijeme poduzmu potrebne mjere kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj, ali i stečenu imovinu.

Osim što se redovitim održavanjem mogu izbjeći situacije koje nerijetko rezultiraju s teškim posljedicama, odgovornim ponašanjem umanjit će se i računi za energiju te smanjiti štetan utjecaj na okoliš.

Redoviti pregled uključuje vizualni pregled, u kojeg je uključeno utvrđivanje položaja i veličine pukotina te drugih oštećenja bitnih za očuvanje tehničkih svojstva dimnjaka, potom tlačnu probu u slučaju sumnje te usklađenost uređaja za loženje i dimnjaka. Pregled dimnjaka provodi se i prije prve uporabe uređaja za loženje, odnosno prije ponovne uporabe ako dimnjak nije bio u uporabi dulje od godinu dana te se isti obvezno čisti primjereno vrsti dimnjaka (mehanički i/ili na drugi način).

Izvanredni pregled dimnjaka provodi se prije svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva, nakon svakog izvanrednog događaja koji može utjecati na tehnička svojstva dimnjaka ili izaziva sumnju u uporabljivost dimnjaka.

 

Pronalazak minsko – eksplozivnih sredstava

Jučer, 1. ožujka, oko 12,30 sati, između mjesta Hrastin i Koprivna, prilikom obrađivanja zemlje djelatnici tvrtke pronašli su kumulativnu granatu zaostalu iz Domovinskog rata. Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, koji je granatu na siguran način uništio na mjestu pronalaska. Istoga dana, oko 14,30 sati, u Briješću, prilikom obrađivanja zemlje 60-godišnji hrvatski državljanin pronašao je ručnu bombu M-50. Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, koji je na siguran način izuzeo bombu.

 

MUP podsjeća građane da akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“ još traje.

Policija poziva građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Mole Vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja. O namjeri predaje obavijestite ih na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Oni će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je osam prometnih nesreća u kojima je nastala materijalna šteta. Pet prometnih nesreća dogodilo se na području Osijeka te po jedna na području Belog Manastira, Belišća i Našica.

 

Ostali događaji u prometu

Jučer, 1. ožujka, na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirana su 2 vozača koja su imala nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi (1 osobnog automobila i 1 bicikla). Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u 14,50 sati, u Magadenovcu, kada je u nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil s kojim je upravljao 38-godišnji hrvatski državljanin iz Beničanaca. Obavljenim alkotestiranjem evidentirana mu je prisutnost alkohola u krvi od 1,83 grama po kilogramu. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.