Provalio u obiteljsku kuću
06/12/2018

Provalio u obiteljsku kuću

Preplatite se
TV Našice

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske nepoznati je počinitelj tijekom prijepodnevnih sati 5. prosinca provalio u obiteljsku kuću u Našičkom naselju u Osijeku. Počinitelj je ukrao nakit vrijednosti više tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKako se zaštititi?

 • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.
 • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).
 • Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfon.
 • Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo.
 • Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu.
 • Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.
 • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.
 • Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite u neposrednoj blizini prozora i vrata.
 • Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.
 • Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.
 • Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.

 

Razotkriveni počinitelji kaznenih djela prijevara i teška krađa

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 39-godišnji hrvatski državljanin i 31-godišnja hrvatska državljanka počinili kaznena djela prijevara i teška krađa. U poslijepodnevnim satima 1. listopada počinitelji su došli u obiteljsku kuću 76-godišnjakinje u Vardarcu i lažno se predstavili kao djelatnici centra za socijalnu skrb. Iskoristili su nepažnju 76-godišnjakinje te joj ukrali torbice vrijednosti nekoliko stotina kuna. Utvrđeno je i da su od svibnja do studenog u obiteljskim kućama na području Baranje, u namjeri da dođu do skupih mobitela, lažno se predstavljali kao zaposlenici ustanove za pružanje socijalne pomoći osobama lošijeg socijalnog statusa, starije životne dobi, dementnim te polupismenim i nepismenim osobama, obećavajući im pomoć u vidu paketa s hranom i potrepštinama. Nakon što su prevarene osobe povjerovale, rekli su im da moraju potpisati određenu dokumentaciju za dobivanje pomoći. Oštećeni su, misleći da potpisuju dokumentaciju za primanje socijalne pomoći, u prodajnim prostorima teleoperatera u Osijeku, potpisali dokumentaciju o zasnivanju pretplatničkih odnosa, na osnovu kojih su dobili u posjed mobilne uređaje, koje su predali počiniteljima. Oštećenim osobama nastala je materijalna šteta za sada u potpunosti neutvrđenog iznosa, veća od nekoliko tisuća kuna. Navedenim kaznenim djelima teška krađa i prijevara oštećeno je ukupno šesnaest osoba. Počinitelji su predani pritvorskom nadzorniku. Sumnja se i da je 19-godišnja hrvatska državljanka počinila više kaznenih djela teška krađa. Tijekom listopada 19-godišnjakinja je provalila u sedam stanova u Osijeku i ukrala nakit, novac i odjevne predmete, pričinivši ukupnu materijalnu štetu od više desetaka tisuća kuna. Nadležnim državnim odvjetništvima podnesena su izvješća.

 

Pronašao bombu

U prijepodnevnim satima 5. prosinca građanin je prilikom čišćenja tavana obiteljske kuće u Kneževim Vinogradima pronašao ručnu bombu. Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, koji je preuzeo bombu.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je trinaest prometnih nesreća. U tri prometne nesreće četiri su osobe lakše ozlijeđene. Preostalih deset nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu. Sedam se dogodilo na području Osijeka, po dvije na područjima Đakova i Belišća, a po jedna na područjima Baranje i Našica.

Jučer, 05. studenog na području ove PU u prometu su zatečena 4 vozača od čega po 2 vozača osobnog automobila i bicikla koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi. Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u 16,15 sati u Josipovcu, kada je zaustavljen 52-godišnji hrvatski državljanin iz Josipovca, koji je upravljao osobnim automobilom, te mu je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,91 g/kg. U 13,05 sati u Topolinama, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom, a počinitelj, 58-godišnji hrvatski državljanin iz Topolina, vozač osobnog automobila, je imao alkohola u krvi od 1,56 g/kg.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji