Provalili u obiteljske kuće
06/05/2019

Provalili u obiteljske kuće

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske u večernjim satima 4. svibnja nepoznati je počinitelj provalio u prostorije obiteljske kuće u Nazorovoj ulici u Petrijevcima. Počinitelj je ukrao nakit, vrijednosti više tisuća kuna. Nepoznati je počinitelj, između 3. i 5. svibnja, provalio u obiteljsku kuću u Sljemenskoj ulici u Osijeku. Počinitelj je ukrao nekoliko tisuća kuna i nakit. Vlasniku je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljima se traga.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAIskustva policije govore da provalnici dobro znaju kada u Vašem domu nema nikoga. Provalne krađe su najrasprostranjeniji oblik teških krađa, pomno se planiraju i odabiru objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalaze vrijedna roba i novac.

Kako se zaštititi?

 • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.
 • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).
 • Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj.
 • Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo.
 • Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu.
 • Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.
 • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.
 • Vrijedne predmete ne ostavljajte u neposrednoj blizini prozora i vrata.
 • Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.
 • Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.
 • Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi. Pokušajte provjeriti i saznati što hoće. Ako se osobe predstavljaju kao zaposlenici „HEP-a, Vodovoda, Pošte“ ili pak dimnjačari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu.
 • Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.

 

Nasilna smrt u Budrovcima

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 53-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo ubojstvo. U večernjim satima 3. svibnja policija za zaprimila dojavu da je u Ulici Ive Lole Ribara u Budrovcima jedna osoba ozlijeđena. Dolaskom na mjesto događaja potvrđena je dojava. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je došlo do verbalnog, a potom i fizičkog sukoba između 53-godišnjaka i 41-godišnjeg hrvatskog državljanina. Hladnim oružjem ozlijeđen je 41-godišnjak. Pružena mu je liječnička pomoć, ali je preminuo uslijed zadobivenih ozljeda. Mrtvo tijelo prevezeno je u Klinički bolnički centar Osijek radi obdukcije. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su dvadeset tri prometne nesreće. U osam prometnih nesreća jedna je osoba teže, a sedam je osoba lakše ozlijeđeno. Preostalih petnaest nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Jedanaest se dogodilo na području Osijeka, sedam na području Baranje, tri na području Đakova, a dvije na području Belišća.

Pročitajte još