Provale u obiteljske kuće
04/02/2019

Provale u obiteljske kuće

Preplatite se
TV Našice

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske u vremenskom periodu od 21. siječnja do 1. veljače u Viškovcima, nepoznati je počinitelj provalio u kuću i ukrao novac, električne uređaje i kozmetičke proizvode, pričinivši 33-godišnjem vlasniku štetu od više tisuća kuna.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU petak, 1. veljače u poslijepodnevnim satima nepoznati je počinitelj provalio u kuću u Osijeku, u Lipičkoj ulici i 49-godišnjem vlasniku ukrao novac i parfem.

U subotu, 2. veljače u poslijepodnevnim satima nepoznati je počinitelj provalio u kuću u Podravlju i ukrao novac i nakit, pričinivši 60-godišnjoj vlasnici štetu od više tisuća kuna.

U noći 2. na 3. veljače nepoznati je počinitelj provalio u kuću u Bilju i ukrao nakit i računalnu opremu vrijednu nekoliko tisuća kuna.

Jučer, 3. veljače u poslijepodnevnim satima nepoznati je počinitelj provalio u kuću u Josipovcu, u Osječkoj ulici i ukrao nakit pričinivši 86-godišnjem vlasniku štetu od nekoliko tisuća kuna.

Za nepoznatim počiniteljima se traga.

Oprez

 • Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata
 • Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe, itd.) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt, itd.).
 • Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka
 • U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte «špijunkom» kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.
 • Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama
 • Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu
 • Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca i sl. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju
 • Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.
 • Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici. Nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

 

Smrtno stradao u prometnoj nesreći

Jučer, 3. veljače oko 17,30 sati, 21-godišnjak je upravljao osobnim automobilom i kretao se državnom cestom 213. Dolaskom do podvožnjaka u blizini raskrižja s prilaznom cestom za Nemetin, zbog neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad vozilom, sletio s kolnika, udario u povišeni betonski rubnjak, prešao preko nogostupa i udario u metalne nosače, a potom je preko travnate kosine prednjim dijelom vozila udario u betonski temelj podvožnjaka. Od zadobivenih ozljeda 21-godišnji vozač smrtno je stradao. U vremenu od 18,04 do 21,42 sati promet državnom cestom je bio zatvoren zbog obavljanja očevida.

Savjeti sudionicima u prometu

 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

 

Prometne nesreće tijekom vikenda

Proteklog vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirana je 21 prometna nesreća. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba smrtno stradala, u šest nesreća je devet osoba lakše ozlijeđeno, dok je preostalih 14 nesreća za posljedicu imalo materijalnu štetu.

Dvanaest se dogodilo na području Osijeka, četiri na području Đakova, dvije na području Baranje, a po jedna na području Donjeg Miholjca, Belišća i Našica.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji