Promocija knjige Dine Mataza u đurđenovačkoj osnovnoj školi
28/02/2020

U Osnovnoj školi Josipa Juraja Strossmayera u Đurđenovcu održana je promocija knjige profesora povijesti iz Orahovice, Dine Mataza ”Nad Papukom nebo proplakalo”. Promocija knjige održana je u sklopu školskog projekta ”Domovina i ja”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Projekt provodimo kako bi našim učenicima ukazali na važnost Domovinskog rata i stoga nam je posebna čast ugostiti mladog čovjeka i profesora koji se odlučio pisati o ovoj tematici.” – rekao je zamjenik ravnateljice đurđenovačke osnovne škole Toni Markotić. Knjigu su uz autora Dinu Mataza predstavili ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne 132. brigade Goran Sokol, heroj Vukovara Branimir Jokić te promotor, novinar Vladimir Grgurić.

„Projekt ”Domovina i ja” zajednički provode Osnovna škola, Općina Đurđenovac te četiri hrvatska branitelja Branko Jokić, Mirko Horvatin, Nikola Masnikosa i ja u cilju da mladi što više nauče o vrijednosti Domovinskog rata jer oni su ti koji mogu i moraju nastaviti čuvati istinu i te vrijednosti. Ovo je samo jedan dio niza događanja ovog projekta koji provodimo već duže vrijeme. Knjiga Dine Mataza ima jednu posebnu priču, koja spaja mladog čovjeka koji nije živio u vrijeme Domovinskog rata, a tako vješto je uspio dočarati ta teška bremenita vremena.” – rekao je pukovnik Goran Sokol. Branimir Jokić čovjek je koji nije ratovao na orahovačkom području, ali kao heroj Domovinskog rata pročitao je Dini uradak i biranim riječima prokomentirao đurđenovačkim osnovcima.

„Možda će vam na prvu izgledati čudno, knjiga s puno stranica, bez slika, nekima od vas možda i dosadno. No, vjerujte mi, ova knjiga je vrijednost jednog povijesnog vremena za Hrvatsku koju itekako treba pročitati posebno jer se radi o mladom autoru, čovjeku koji voli svoja i zna čuvati uspomenu na stvaranje naše države. Cilj je da se i samo jednog dana uhvatite u koštac, poslušate svjedočanstva hrvatskih branitelja i pokušate nešto slično i sami napraviti jer vi ste ti koji postajete čuvari istine i uspomene na Domovinski rat.” – rekao je Jokić. Auto Dino Mataz kao i uvijek s puno emocija pričao je o svojoj knjizi.

„Kada sam počeo studirati, od početka mi je glavna preokupacija bila Domovinski rat obzirom da mi je i otac bio branitelj, a prošle godine sam intenzivnije o tom vremenu počeo pričati s Miroslav Gazdom orahovačkim kroničarom ratnih vremena kako Domovinskog, tako i II. svjetskog rata. Tako mi je pala ideja da bih mogao tako nešto napisati, a onda sam počeo još jače ”kopati” priče i svjedočanstva, puno su mi pomogli mentori ratni zapovjednik i dozapovjednik 2. Bojne 132. brigade Ivan Husnjak i Goran Sokol te čovjek koji je prepun podataka iz toga vremena, Ivan Grgurić. Knjiga predstavlja događanja prije samog početka i za vrijeme Domovinskog rata kroz koji prolaze tri izmišljena lika, Orahovčanina u kojima se svatko od žitelja ovo grada podno Ružice, a koji su proživjeli strahote rata, može prepoznati. Cijela priča posvećena je hrvatskim braniteljima koji su stvorili Lijepu našu, a kada mi pitaju za naslov, on se krije u knjizi pa neka ga prepozna onaj tko ju bude čitao.” – zaključio je Dino Mataz koji je na kraju ispraćen gromoglasnim pljeskom đurđenovačkih osnovaca.

Foto: ustupljene fotografije

Pročitajte još