Prometna nesreća u Velimirovcu
29/11/2018

Prometna nesreća u Velimirovcu

Preplatite se
TV Našice

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske jučer, u 23,15 sati u Velimirovcu se dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom, a počinitelj, 46-godišnji hrvatski državljanin, vozač osobnog automobila, imao je 2,04 promila alkohola u krvi. Vozač je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je osam prometnih nesreća. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba teže ozlijeđena. Preostalih sedam nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Pet se dogodilo na području Osijeka, a dvije na području Đakova.

Od 10 do 17 sati 28. studenog na području cijele policijske uprave provedene su pojačane mjere usmjerene na utvrđivanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom. Policijski službenici evidentirali su ukupno 71 prekršaj, od čega 35 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa (dva na zadnjem sjedalu) i 15 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

 

Tuđom karticom platio račune

Nepoznati je počinitelj 25. i 26. studenog, koristeći bankovnu karticu 20-godišnjaka bez njegovog znanja, putem interneta obavio više transakcija plaćanja prilikom kupovanja različitih proizvoda. Vlasniku kartice nastala je materijalna šteta od više stotina kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Kako bi smanjili mogućnost počinjenja ovih kaznenih djela građanima savjetujemo da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, koji trenutak nepažnje vlasnika mogu iskoristiti za počinjenje kaznenog djela.

I ovom prilikom podsjećamo građane da svoj tajni PIN broj ne nose zajedno s bankovnim karticama ili da ga ne zapisuju na njih. Na ovaj način tajni PIN broj je dostupan drugim osobama te olakšava počinjenje drugog kaznenog djela i povećava već nastalu materijalnu štetu.

 

Policija razotkrila počinitelje kaznenih djela

Završena su kriminalistička istraživanja nad dvije osobe te se sumnja da su 20-godišnji i 19-godišnji hrvatski državljani počinili ukupno trinaest kaznenih djela teška krađa i krađa na područjima Osijeka, Belišća i Donjeg Miholjca. Također se sumnja i da su dijete i maloljetnik počinili kazneno djelo teška krađa na području Belišća. Sumnja se i da je 19-godišnjak počinio pet kaznenih djela teška krađa. Mladići su tijekom srpnja, listopada i studenog u više navrata provalili u radne strojeve i teretne automobile i ukrali gorivo i razne dijelove vozila. Također su provalili u obiteljske i vikend kuće te skladišta iz kojih su ukrali razne elektroničke uređaje, alate, kablove. Ukupna materijalna šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna. Nadležnim državnim odvjetništvima podnesena su posebna izvješća.

 

Pronašao projektile i minu

U prijepodnevnim satima 28. studenog građanin je u blizini mjesta Bilje pronašao topovski projektil, minobacačku minu i projektil za bestrzajni top. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu preuzeo je navedena sredstva na mjestu pronalaska.

Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Pozivamo sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 

Nedozvoljena uporaba osobnih podataka

U večernjim satima 22. studenog nepoznati je počinitelj putem društvene mreže lažno obavijestio 35-godišnjakinju o dobitku u nagradnoj igri na području Osijeka, u kojoj je sudjelovala putem društvene mreže. Počinitelj je zatražio da dostavi fotografiju s osobnom iskaznicom, što je i učinila. Protivno zakonskim propisima, nepoznati je počinitelj prikupio osobne podatke 35-godišnjakinje. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Ovom prilikom upozoravamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, osobito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti za sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama, te njihovu neovlaštenu uporabu.

U svakodnevnom životu s povećanim oprezom postupajte s osobnim podacima te ih ne prosljeđujte građanima. Također, prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru, provjerite vjerodostojnost i organizatora, kao i izvor objave.

 

Foto: ilustracija

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji