Projekt okupio više stotina umirovljenika
21/11/2019

Završio je projekt „Zlatna dob za nove početke” koji je okupio nekoliko stotina umirovljenika a područja Našica i bliže regije. Nositelj projekta je Zavičajni muzej Našice, dok su partneri projekta Grad Našice, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice te Matica umirovljenika Hrvatske – Gradska udruga umirovljenika u Našicama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAVrijednost projekta, koji se provodi u okviru programa Umjetnost i kultura 54+, nešto je veća od 555 tisuća kuna, a sufinanciran je iz Europske unije. Voditeljica projekta Lucija Brajdić podsjetila je sve nazočne, na završnoj konferenciji, da je projekt „Zlatna dob za nove početke” započeo u srpnju 2018. godine, a od tada realizirano je sedam različitih radionica koje su se ponavljale nekoliko puta. Već u lipnju 2019. zabilježen je ciljani broj korisnika, pa su svi sudionici izrazito zadovoljni provedbom projekta. Osim radionica za osobe starije od 54+, održane su i edukacijske radionice namijenjene stručnjacima iz kulture.

„Bio je ovo prvi projekt sufinanciran iz EU, a u kojem je naš muzej bio glavni korisnik, stoga je ovo bilo dragocjeno iskustvo. Mi smo tijekom projekta imali zaposlene dvije osobe, pa smo se i kadrovski ekipirali, a sva stečena iskustva bit će dobra škola za buduće aktivnosti.” – rekla je Silvija Lučevnjak, ravnateljica muzeja, naglasivši aktivnosti Muzejskih priča na kojima su građani Našica ispričali svoje priče, ali i donirali predmete fundusu muzeja.

Velik je ovo projekt i za cijeli grad Našice, jer okupio je značajan broj sugrađana i institucija, koje su zajedničkim radom ostvarile odlične rezultate.

„Moram iskoristiti priliku da pohvalim sve vrijedne i marljive ljude, te našu Razvoju agenciju Nara koja je pomogla pri samoj prijavi projekta. Našu ustanovu, Zavičajni muzej Našice, koje je zajedno s našom ravnateljicom Silvijom Lučevnjak puno truda i vremena uložila kako bi se sve ovo moglo organizirati. Pohvaljujem i umirovljenike koji su pokazali veliku spremnost i odazvali se na ovaj projekt. Isto tako doživjeli su i naučili puno toga, putovali, te ispričali svoje životne priče.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Provedbom projekta i završim rezultatima zadovoljni su i drugi partneri, Udruga umirovljenika Našice i Hrvatska nacionalna knjižnica i čitaonica Našice.

„Prema našim evidencijama, u projektu je, sudjelovalo 400 članova udruge, a izuzetno smo sretni jer je projekt prošao kako treba. Posebno bih zahvalio našem zboru koji je pokazao zavidan repertoar i na ovoj završnoj konferenciji.” – rekao je Boško Dundović, predsjednik Udruge umirovljenika.

„U sklopu projekta organizirali smo osam Književnih večeri renomiranih književnika koji su pokazali da su zanimljivi i zlatnoj dobi. Dobili smo i nove korisnike jer smo organizirali dva besplatna učlanjenja u našu knjižnicu te smo svim stalnim korisnicima, ali i novim, pružili uvid u to što sve knjižnica radi, uključivši ih u kulturni život grada.” – rekla je Silvija Šokić, ravnateljica knjižnice s nadom da druženja, s prestankom projekta, neće stati.

Jedan od važnih ciljeva, koji je postignut realizacijom projekta, je aktivno sudjelovanje osoba starijih od 54+ projektnim aktivnostima koji je stvorio kod sudionika pozitivne stavove i navike. Na taj način otvorio im je neke nove poglede na način života nakon odlaska u mirovinu te pojačao svijest o važnosti njihove aktivne uloge u društvenom životu zajednice.