Prirodno bogatstvo brdovitog našičkog kraja idealno za razvoj cikloturizma
08/04/2021

Jučer je u prostorijama URT „Nexe Team” Našice održan radni sastanak vezano za realizaciju biciklističkih, trkačkih i pješačkih ruta i razvoj cikloturizma na inicijativu Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Zajednice športskih udruga Osječko-baranjske županije. Sastanku su nazočili predstavnici Turističke zajednice županije, Turističke zajednice Našica, Športske zajednice županije, Športske zajednice grada Našica, Zajednice športskih udruga županije, Udruge rekreativnog trčanja „Nexe Teama” i Biciklističkog kluba Našice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPredsjednik URT „Nexe Team” Našice izrazio je osobitu čast što je Udruga ugostila sve one koji su prepoznali rad našičkih sportskih udruga.

-počašćen sam što smo su danas s nama gosti koji su prepoznali rad naše udruge kao i rad biciklističkog kluba Našice te ćemo kroz određene projekte pokušati objediniti zajedničke aktivnosti kako bismo poboljšali kvalitetu života u Našicama i okolnim mjestima- izjavio je Tomislav Gall.

Glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković naglasio je da je radni sastanak organiziran kako bi se sve ideje i planovi objedinili na jednom mjestu i novim idejama nadogradili dosadašnji rad.

-Želja nam je pokrenuti cikloturizam, trail utrke, biciklizam i trčanje staviti na jednu višu razinu s naglaskom na projekt koji je Osječko-baranjska županija kandidirala na Ministarstvo turizma i sporta u smislu izrade projektne dokumentacije. Projekt se tiče biciklističkih ruta koje su potrebne za sport, rekreaciju, a posebno za turizam kako bi ova naša područja približili ostalom djelu Hrvatske, ali i izvan države te kako bi privukli što više turista. Želja nam je iskoristiti potencijal ovih krajeva i stvoriti jedan organizirani oblik turizma, a to je aktivni turizam te ga kvalitetno prezentirati -izjavio je između ostalog Dubravko Ižaković.

Sastanku je nazočio i Mislav Matišić, stručni suradnik iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije koji je istaknuo kako je došao podržati ideju razvoja cikloturizma kako bi zajedničkim snagama krenuli u nove radne pobjede.

-Okupili smo se kako bi pokušali u svim dijelovima županije pa tako i u Našicama pokrenuti jedan dugoročni projekt, a to je stvaranje kružnih cikloturističkih staza koje bi ponajprije bile na usluzi svim turistima koji dolaze ovdje, rekreativcima, obiteljima, djeci i onima koji vole adrenalinske aktivnosti. U principu iskoristili smo ovo razdoblje povratka prirodi u vrijeme epidemije kako bi sve osvijestili da smo okruženi lijepim prirodnim bogatstvima, posebice u ovom kraju, Našicama, najbrdovitijem dijelu Našice koje su kontakt između ravnice i brda i time su idealne za trčanje, rekreaciju, biciklizam -izjavio je Mislav Matišić.

Nikola Antolović, predsjednik ŠZ grada Našica istaknuo je kako smatra da područje grada Našica ima velike potencijale za razvoj cikloturizma.

U prvom koraku ove inicijative je ključno da se izgradnjom i realizacijom navedenih ruta omogući najširoj populaciji korištenje istih, dok će u isto vrijeme to biti baza i platforma Biciklističkom klubu i URT Nexe Teamu za njihove aktivnosti koje će se nadograđivati i za one koji se žele baviti biciklizmom i trčanjem na nešto ozbiljnijoj i profesionalnijoj razini. Ovim projektom bi se mnogo učinilo po pitanju infrastrukture. Također, aktivnosti URT Nexe Teama i Biciklističkog kluba bi ovim projektom dobile još više na važnosti i popularizaciji i sporta, ali i turizma na području grada Našica u čemu je podršku dala i Turistička zajednica grada Našica – izjavio je Nikola Antolović i pritom se zahvalio tajniku ŠZ Osječko-Baranjske županije Dubravku Ižakoviću koji je prepoznao potencijale Našica te pokrenuo ovu inicijativu te URT Nexe Team što je omogućila održavanje sastanka u njihovim prostorijama.

Ivan Adžić predsjednik BK Našice izrazio je zadovoljstvo pokretanjem projekta vezanim uz cikloturizam i biciklizam.

-Drago mi je da se pokrenuo projekt vezan uz cikloturizam i biciklizam, a nama je najinteresantniji projekt za označavanje cikloturističkih staza u kojeg se, uz podršku Osječko – baranjske županije te lokalne vlasti kao i Sportske zajednice Grada Našica, planiramo uključiti. U sklopu tog projekta planiramo označiti sve staze kojih je velik broj i dosta se koriste, a radi se o stazi oko jezera Lapovac dužine nekih 8 kilometara koju će trkači ove godine koristiti u sklopu „Backyard” utrke. Također je tu i staza koja služi utrkama Slavonske biciklističke lige, a postoje i staze prema Londžici te prema Boroviku tako da se radi o stazama sveukupne dužine od nekoliko stotina kilometara koje bi valjalo označiti i trasirati- rekao je Ivan Adžić.