Povijesne i prirodne ljepote u Našicama i okolici
19/08/2019

Povijesne i prirodne ljepote u Našicama i okolici

Preplatite se
TV Našice

Hrvatska je jedna od zemalja sa najraznolikijim krajolicima, od brda i ravnica, do planina i mora, Lijepa naša vrvi raznolikošću krajolika, kao i prirodnim ljepotama. Ipak, Slavonija je regija bogata poviješću, koja svaki svoj kutak opisuje pričama i legendama. Naše Našice tako pripadaju jednom od najljepših malih gradova Hrvatske. Uz sam grad dah oduzimaju i poznate građevine kao i netaknuta priroda u bližoj okolici. Stoga vam donosimo popis prirodnih ljepota i mjesta za posjet u gradu i okolici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASADvorac Pejačević

U samom središtu grada, kao glavna atrakcija, nalazi se dvorac grofova Pejačević. Temelji prvotnog dvorca postavljeni su davne 1811. godine, a već 1812. godine dvorac je bio dovršen. Izgradio ga je grof Vicencije Pejačević u klasicističkom stilu, kao manju građevinu od današnje. Nakon urušavanja tijekom potresa 1817. godine, obnovio ga je grof Ladislav Pejačević 1850. godine, a njegov izgled u potpunosti je izmijenio grof Ferdinand Karlo Rajner 1865. godine, kada je dvorcu dodano sjeverno i južno pročelje. Tijekom Drugog svjetskog rata koristili su ga njemački vojnici, a u drugoj polovici 20. stoljeća zgrada dobiva sasvim drugačije značenje. Dvorac je danas predstavljen kao neobarokna građevina, koja je imala umjetnički i povijesni značaj. Danas se unutar dvorca nalazi Zavičajni muzej Našice, knjižnica i galerija.

Crkva svetog Martina u Martinu

Najstariji i najvrjedniji hrvatski spomenik nulte kategorije, crkva svetog Martina izgrađena je na brdu, na samom kraju sela Martin, povrh magistralne ceste Našice – Orahovica. Crkva je podignuta u doba templara, koji su imali posjed na području današnjeg sela Martin, koje je također dobilo ime po svecu. Tijekom bitaka i ratova, crkva je bila oštećena i obnavljana, a najveća šteta dogodila se za vrijeme Domovinskog rata, kada je uništen originalni ranobarokni oltar, a crkva je uvelike oštećena. Danas je obnovljena i privlači mnoge turiste koji posjete Našice, a koji uživaju proučavajući povijest, o kojoj ova crkva govori već na prvi pogled. Savršeno je mjesto za promatrati izlazak i zalazak sunca.

Lapovac

Iako nije idealno mjesto za kupanje, jezero Lapovac savršeno je mjesto za pecanje, izlete i roštiljanje. Ondje se često održavaju natjecanja u pecanju, kao i aktivnosti poput plovidbe čamcem i slično. U ovo doba godine, okolica Lapovca savršena je za istraživanje, ali i za odmor uz jezero. Iskoristite nedjelju za ugodnu šetnju uz vodu koja na sam pogled osvježava.

Ružica grad

Udaljite li se od Našica, samo nekoliko kilometara možete posjetiti Ružicu grad. Jednu od najvećih i najpoznatijih slavonskih utvrda, smještenu iznad kupališta u Orahovici. Ružica – grad jedna je od najvećih gradina u kontinentalnoj Hrvatskoj, a ujedno i jedna od onih o kojima kruže misteriozne legende. Dvorac se prvi puta spominje 1357. godine, a do 1543. godine posjedovali su ju razni velikaši, među kojima su bili Nikola Kont Orahovički, Lovro Iločki i drugi. Ružica grad imala je veliku vojno – političku i povijesnu važnost, ali od početka 18. stoljeća gubi svoju važnost. Ime grada još uvijek nije definirano, a povezuje se sa mnogim legendama i pričama, u kojima se spominje nesretna sudbina mlade plemkinje zbog toga se tamo često organiziraju povijesne manifestacije.

 

Jankovac

Volite li pak uređenu prirodu u slapove, idealno mjesto za vas je Jankovac. Kao jedna od najposjećenijih destinacija za izlet, Jankovac je idealna prilika za opuštanje tijela i duha uz zelenilo i prirodne vodopade, kao i hotel koji nudi noćenje, hranu i piće. Za razliku od povijesnih spomenika, Jankovac je izletište, gdje se ljudi dolaze baviti sportom, opustiti i družiti.

Video: GruberAG

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji