Kako na najbolji način pripremiti dijete za prve dane škole
05/08/2019

Preplatite se
TV Našice

Polazak u prvi razred osnovne škole veliki je događaj, kako za dijete, tako i za cijelu obitelj. Novi ljudi, nova pravila, novi prostor, sve su to novosti sa kojima se dijete susreće. Da bi lakše prihvatilo norme i načine na koje se u školi radi, te sve ostale promjene koje slijede, dijete treba čvrstu podršku od strane roditelja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAŠkola mjesto učenja i kulture

Školu treba predstaviti djetetu kao mjesto učenja i kulture. Treba mu objasniti da škola nije ništa zastrašujuće, već da su ondje realni ljudi i učitelji kojima je zadatak i obaveza pomagati djeci. Recite svome djetetu da vjerujete u njega i da ćete biti uz njega ako zatreba pomoć. Objasnite mu načine na koje će moći tražiti pomoć od vas, ali i da osim njega nitko neće obavljati njegove zadatke. Budite podrška svome djetetu i nakon početka škole, jer možda će trebati vašu potporu u odnosima s djecom i odraslima.

 

Bez pritiska

Djeca počinju učiti od najranije dobi, većinom promatrajući i slušajući svoje roditelje. Međutim, s polaskom u školu mijenja se djetetov način učenja, te ono počinje učiti na nove načine. Svako se dijete razlikuje na svoj način, kao i njihovi načini promatranja i prilagođavanja svijetu u kojem se nalaze. Upravo iz tog razloga valja naglasiti da se na djecu ne treba stvarati pritisak, već im treba pristupiti nježno i na njima shvatljiv način.

Ocjene nisu mjerilo vrijednosti

Najgore što možete učiniti svome djetetu jest uvjeriti ga se njegova vrijednost mjeri stečenim ocjenama. To u djetetu može stvoriti lošiju sliku o sebi i osjećaj manjka samopoštovanja, što bi još dodatno moglo utjecati na napredak djeteta. Roditelji bi se svakoga dana trebali podsjećati da je dijete i dalje dijete, iako je učenik, te da još uvijek ne shvaća stvari kao oni.

 

Vrijeme za igru i aktivnosti

Dijete će i nakon upisa u školu i dalje imati potrebu za igrom i aktivnošću, stoga je veliki minus držati dijete zatvoreno u kući i gnjaviti ga pitanjima i učenjem. Na taj način u djetetu ćete ubiti volju za učenjem, te će se ono prestati truditi i zalagati u školi. Dopustite djetetu da mu bude malo dosadno, jer ono tako otkriva svoje ideje i potencijale, te na taj način može raditi na svojoj kreativnosti.

 

Najbitniji je razgovor

Budite spremni i raspoloženi za razgovor sa vašim djetetom, jer ono će imati puno novostečenih informacija za podijeliti s vama. Djetetov napredak uvelike ovisi o pomoći i podršci roditelja, kao i učitelja, pedagoga i svih odraslih zaduženih za pomoć u obrazovanju.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji