Previše gledate u ekran? Zaštitite svoje oči
20/05/2020

Moderan razvoj tehnologije navodi nas da često gledamo u ekrane mobitela, računala ili televizije, a više od same znatiželje na to nas tjera posao. Svi uredski poslovi baziraju se na upotrebi računala, a ona su nužna i za rad ugostiteljskih objekata, trgovina i slično. Bez računala se ne može raditi, ali ni bez mobitela, jer brzinski dogovori sa šefovima i kolegama većinom se odvijaju telefonski. Upravo je to razlog zašto naš cijeli organizam pati, a negativne posljedice najviše osjete naše oči.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAOne su izložene štetnom plavom svjetlu koje dokazano može utjecati na kvalitetu vida, a samo gledanje u monitor uzrokuje suhoću, nadraženje, suzenje i peckanje očiju, čemu je vodeći razlog umor i iscrpljenost. Naše oči osjetljive su na jarke i blještave boje, zbog čega se uvijek naprežu dok pokušavamo nešto pročitati ili odraditi na računalu. To često zna dovesti do glavobolje, smanjene koncentracije i manje produktivnosti, što može bitno utjecati na vaše poslovne odnose. No, mi smo pronašli nekoliko jednostavnih trikova uz koje možete zaštititi svoje oči.

Pripazite na udaljenost

Mnogi su već čuli savjete da ne sjede preblizu televiziji i računalu, te da mobilne telefone drže podalje od kreveta dok se spava. Razlog tome je činjenica da se oči više umaraju ako smo bliže ekranu, što može utjecati i na produktivnost na radu, pretjerani umor, ali i nesanicu tijekom noći. Zato je važno znati pravilan razmak između očiju i ekrana i pravilno ga se držati. Naime, stručnjaci su izračunali da minimalna udaljenost ne bi trebala biti manja od raspona ispružene ruke, što znači da ispruženom rukom ne biste smjeli doticati ekran. To je otprilike 50 do 80 centimetara, ovisno o veličini površine na kojoj stoji računalo ili televizija.

Kontrolirajte svjetlo

Svima je poznato da smanjenje svjetline ekrana može pomoći pri boljoj koncentraciji i smanjenju umora, ali ovdje govorimo o izvorima svjetlosti u radnoj okolini. Naime, ako svjetlo sunca ili žarulje svijetli ravno u monitor, naše se oči moraju dobro potruditi da bi vidjele što se događa iza blještavog odsjaja. Zato je važno ekran postaviti bočno od izvora svjetlosti i pripaziti na kontraste, osvjetljenje i rezoluciju kako bi vašim očima bilo lakše.

Pravite pauze

Osam sati predugo je za sjedenje na istom mjestu i buljenje u monitor. Osim što šteti produktivnosti i smanjuje koncentraciju, takav način rada iznimno iscrpljuje i umara cjelokupan organizam. Važno je povremeno uzeti pauzu od pet minuta kako bi se vaše oči odmorile i malo opustile.

Pravilo 20 – 20 – 20

Jedan od najlakših načina zaštite očiju od ekrana je pravilo 20-20-20. Naime, radi se o održavanu ritma koji uključuje 20 minuta rada, 20 sekundi pauze i opet 20 minuta rada. Tako će vaše oči bolje zadržati fokus te neće zbunjivati vaš mozak jer će biti manje umorne. U pauzi od 20 sekundi zadržite pogled negdje u daljini 20 sekundi, a zatim se vratite onome što ste započeli raditi. Pokušate li, shvatit ćete koliko je jednostavnije raditi uz ovo pravilo.

Pročitajte još