Prevencijom protiv raka dojke
16/10/2019

Prevencijom protiv raka dojke

Rak dojke jedna je od vodećih bolesti u Hrvatskoj, od koje mogu oboljeti i žene i muškarci, a prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske, od raka dojke godišnje oboli više od 2 500 žena. Ova bolest treći je po redu uzrok smrtnosti ženske populacije, a Republika Hrvatska vrlo je visoko na ljestvici u Europi sa stopom smrtnosti oboljelih od raka dojke.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUpravo iz tog razloga i zbog velikog broja oboljelih od raka dojke, početkom listopada obilježava se Dan ružičaste vrpce, koja je simbol borbe protiv ove zloćudne bolesti. S ciljem prevencije te što bržeg otkrivanja karcinoma, ovaj dan obilježila je i OŽB Našice, uz podružnicu Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara Opće županijske bolnice Našice. U centru grada djelatnici su izložili štandove na kojima su nudili besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi, uz podjelu ružičastih vrpca, te informativnih letaka. Ravnatelj bolnice, Hrvoje Šimić, naveo je kako našička bolnica napreduje u ranom otkrivanju i liječenju ove bolesti kod pacijenata.

„Na nama kao bolnici je da pristupimo svim najmodernijim tehnikama liječenja, počevši od kvalitetne dijagnostike, procjene samog stadija bolesti i donošenja odluke o kirurškom liječenju, te eventualnom daljem onkološkom liječenju. Naša bolnica ulaže u najmoderniju opremu, bez koje je u današnje vrijeme dijagnostika nezamisliva, ali, naravno, i u edukaciju kadrova. Poznato je da je prošle godine bolnica nabavila najmoderniji digitalni mamograf, koji pokazuje dobre rezultate. Unazad godinu dana zabilježen je veliki broj oboljelih, ali, srećom, onih u ranom stadiju bolesti, što osigurava kvalitetnije liječenje.” – rekao je ravnatelj OŽB Našice, Hrvoje Šimić.

Ekipa predvođena pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo, Zvjezdanom Gvozdanović, uz suradnju medicinskih sestara, promovira sve što je izuzetno važno u prevenciji i liječenju jednog od najvećih zdravstvenih problema u Hrvatskoj. „Zahvaljujem svima koji nas podupiru u našim akcijama, posebno gradonačelniku, te našem ravnatelju jer su uvijek uz nas i podržavaju nas u svim akcijama.” – rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Zvjezdana Gvozdanović.

Specijalist opće kirurgije, dr. med. Samir Haj Barakat upozorio je na učestalost ove bolesti i naglasio važnost preventivnih pregleda. „Što se tiče karcinoma, ova bolest je na prvom mjestu, što, statistički gledano, znači da svaka osma žena obolijeva od ove bolesti. Žene su većinom ozbiljno shvatile problem, stoga je broj odaziva na preventivne preglede u porastu. Unazad nekoliko godina mi bilježimo jako dobre rezultate, ne samo kod odaziva, već i kod liječenja, jer je naš glavni cilj otkriti karcinom dojke u što ranijem stadiju.” – izjavio je dr. med. Samir Haj Barakat.

 

Pročitajte još