Prekogranični projekt zaštite hrasta lužnjaka „Oak protection”
11/06/2019

Preplatite se
TV Našice

U Rasadniku Gajić održana je završna konferencija zajedničkog projekta Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb, Uprave šuma Podružnica Našice i Mecsekerdő Zrt. Pécs. Projekt pod nazivom “Zaštita hrasta lužnjaka u pograničnom području” (Oak protection) ukupne vrijednosti 650 tisuća eura financiran je iz sredstava Prekograničnog programa Hrvatska – Mađarska. Projekt je trebao trajati 20 mjeseci, no zbog dodatnih istraživanja produžen je za još 2 mjeseca.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKonferenciji su nazočili voditelj Uprave šuma Mecsekerdő Zrt. Pécs Keszi László, voditelj Uprave šuma Podružnica Našice Vlado Keglević, ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog Sanja Perić te gosti suradnici iz Hrvatske i Mađarske.

„Uprava šuma Našice domaćin je završne konferencije višegodišnjeg projekta u suradnji s kolegama iz Mađarske, a broj gostiju koji je ovdje svjedoči o veličini projekta. Svjedoci smo velikih klimatskih promjena koje se održavaju na naš bio sustav na naše šume, pa i intenzivnog sušenja jasena, hrasta i smreke, a to su najznačajnije vrste kojima se gospodari na širem području Hrvatske. Istraživanja rađena u sklopu projekta imaju za cilj daljnje korištenje dobivenih podataka u zaštiti, uzgoju i održavanju naših šuma.” – rekao je Vlado Keglević.

„Želim istaknuti dvije stvari, nakon višegodišnjeg truda prikupljanja i obrade podataka konačna informacija je spremna za korištenje u gospodarstvu i u razvoju šumarske znanosti. Zaključci ovog projekta čine cjelinu, a takva cjelina traži i nudi nastavak.” – dodao je domaćin konferencije voditelj Uprave šuma Podružnica Našice Vlado Keglević koji je zbog ugroženih vrsta drveća hrasta, jasena i smreke pozvao sve kolege da se uključe u projekte financiranje iz EU projekata. Keglević je također pohvalio rad voditeljice Nataše Rab te joj poželio puno uspjeha u drugim projektima.

„U ovom projektu postavili smo si velike ciljeve, kako je hrast lužnjak jedna od naših najugroženijih autohtonih vrsta drveća u projektu smo gledali na koji način možemo pomoći hrastu da se prilagodi na novonastale klimatske promjene te na sve probleme s kojima se suočava od pada podzemne vode, napada štetnika, pojave invazivnih vrsta koje ugrožavaju pomlađivanja autohtonih hrastovih staništa. Kroz projekt smo napravili i ekološku studiju stanja eko sustava na području šumarije Koška gdje su se kroz dvije godine pratile pojedine pojave u hrastovim sastojinama i promatrali smo na koji način hrast reagira na vanjske podražaje i na izazove. Nakon ovog projekta uspostavljen je prekogranični sustav praćenja podzemnih voda. To je uistinu velika stvar za ovo područje, jer imat ćemo na jednom mjestu podatke na koji način se voda kreće, voda koja je izuzetno važna za hrast i za ostale autohtone vrste u našim šumama. Primijetili smo u zadnjih desetak godina da nam se šume pojačano suše, a jedan od razloga je i spuštanje nivoa podzemnih voda tako da ćemo sada, iz ovog projekta, odmah moći uočiti trend pada ili povišenja podzemnih voda i na primjeren način reagirati.” – rekla je Nataša Rap rukovoditeljica odjela za ekologiju u Upravi šuma Našice te voditeljica projekta Oak protection ispred Uprave šuma Podružnica Našice.

Gostima su se obratili i suradnici iz Mađarske koji su iznijeli svoje viđenje projekta.

„Naš zajednički cilj je očuvanje hrasta lužnjaka odnosno bio – diverzititeta i okoliša u pograničnom području. Apsolutno smo zadovoljni postignutim rezultata, a tome svjedoči i odluka Europske komisije da se naš projekt prezentira kao primjer dobre prakse. Ponosni smo na izgradnju monitoring sustava podzemnih voda te postavljanje 5 meteorolških postaja u pograničnoj zoni čime možemo kontrolirati promjene. Ono što je jako važno što smo na Mađarskoj strani na 150 hektara iskrčiti invazivne vrste.” – rekao je Kiss Milán, Voditelj projekta u Meczekerdő Zrt. Pécs.

„Projekti Oak protection jedan je od 54 projekata odobrenih projekata u prvom krugu financiranja Interreg Mađarska – Hrvatska. Ukupno je bilo prijavljeno 207 projektnih prijedloga, a njih 20 za komponentu 2.2.1. Održavanje ekološkog diverziteta u prekograničnom području.” – izjavila je menadžerica iz odjela prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska Andrea Kakas i poželila puno zajedničkih projekta te dugoročnu suradnju Uprava.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji