Povećan broj crkveno sklopljenih brakova
13/04/2019

Preplatite se
TV Našice

U posljednje tri godine Župa Antuna padovanskog broji povećanje sklopljenih brakova. Tako je, ističe župnik fra Zoran Bibić, u 2016. sklopljeno njih 60, godinu poslije 63 a 2018. godine sklopljeno je 66 brakova. Zanimljiva je činjenica da blizu polovice parova koji sklope brak u ovoj župi zapravo nisu župljani iste.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAČesto se za vjenčanja u našičkoj župi parovi odlučuju zbog veličine crkve i njene unutrašnjosti. Prema statističkim podatcima iz župe na području koje ona pokriva u 2016. godini ostalo je živjeti 38 parova dok 22 njih nije, a u 2017. u župi je ostalo 33 para, a 30 njih nije. Veliki broj sklopljenih brakova čine i mlade osobe koje su zbog posla preselile u druge zemlje no vjenčanja ipak organiziraju u Hrvatskoj. Jedna od novijih svečanih sala koja organizira vjenčana slavlja a djeluje nešto više od dvije godine bilježi popunjenost ovogodišnjih termina još krajem prošle godine.

Do sada u Našicama nije bio trend imati svatove petkom no zbog željene svečane dvorane, glazbenog sastava ili fotografa sve su češće rezervacije i tih dana, pa je tako ostalo još samo nekoliko slobodnih petaka. Vlasnih dvorane ističe da 40 posto mladenaca je s boravištem u Njemačkoj a ostatak čine oni iz Našica i bliže okolice. Razgovarali smo i s jednim parom koji je rodom iz Hrvatske, a prije dvije godine se preselio u Njemačku, no ove će godine svoju ljubav brakom okruniti ipak u rodnoj državi.

“Na vjenčanje i proslavu odlučili smo se u Našicama jer smo za taj grad vezani. Tu smo odrasli. Naši prijatelji i obitelj nalaze se tu. Praviti i slaviti vjenčanje bez nekih od njih ne bih imalo smisla.” – rekla je Tomislava koja napominje da organizirati vjenčanje iz udaljenosti nije lako, jer u Našice dolaze rijetko, dva do tri puta godišnje. Tako vjenčanje planiraju više od dvije godine, a kad dođu pokušavaju obaviti što više toga. No, ističe u današnje vrijeme sve se to može i preko telefona i društvenih mreža, a sve je to stvar dobre i pravovremene organizacije.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji