Potpisan vrlo vrijedan ugovor o sanaciji sustava odvodnje grada Našica
21/01/2021

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Našica potpisan vrijedni ugovor između Našičkog vodovoda i tvrtke Ind-Eko iz Rijeke o izgradnji linijskih objekata u Našicama – Grupa 2: Sanacije sustava odvodnje grada Našica metodama bez raskopavanja. Predmet ugovora je sanacija kanalizacijskih cijevi, promjera od 300mm do 1.000mm. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Našičkog vodovoda Oto Dudjak i direktor tvrtke Ind-Eko Ilija Šmitran.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAVrijednost projekta, financiranog 70% iz europskih sredstava, a ostatak iz državnog proračuna, sredstava Hrvatskih voda i sredstava Grada Našica, iznosi 207 milijuna kuna. U sklopu vodovodne aglomeracije poboljšat će se komunalna infrastruktura i izgraditi nove vodovodne mreže te obnoviti dio kanalizacijske mreže na kojem će raditi tvrtka IND-EKO iz Rijeke.

Gradonačelnik Josip Miletić istaknuo je kako će u projektu povijesno značajnom za Našice, sudjelovati i Grad Našice s oko 7 milijuna kuna.

– Najveća vrijednost i doprinos ovog projekta da ćemo dobiti bolju vodovodnu mrežu, imat ćemo manje gubitke, a i naša brdska naselja koja trenutno nemaju vodovodnu mrežu, ovim će projektom dobiti istu. Radovi koji će uskoro krenuti, poboljšat će vodovodnu infrastrukturu na dobrobit naših sugrađana -istaknuo je gradonačelnik Miletić te se zahvalio svima onima koji su pripremali dosadašnji projekt, svima koji operativno rade na ovom projektu, djelatnicima našičkog vodovoda te poželio svima uspješnu provedbu projekta.

Oto Dudjak, direktor Našičkog vodovoda, izrazio je zadovoljstvo što je potpisao ugovor veleban za grad Našice i Općinu Donju Motičina.

-Dijelom projekta koji počinje, na području grada Našica riješit će se problemi koji se pojavljuju prilikom odvodnje. Radi se o takozvanoj sanaciji odvodnje bez iskapanja u vrijednosti 19 406 000 kuna bez PDV-a. Sanirat će se problemi na područjima grada gdje je starija kanalizacija, a gdje je s godinama došlo do nekih određenih potrošnji i kvarova. Time ćemo dobiti puno bolju odvodnju i smanjit ćemo troškove održavanja -izjavio je Oto Dudjak.

Igor Šmitran izvođač radova na projektu i direktor prodaje u tvrtki IND-EKO Rijeka pojasnio je novu modernu tehnologiju radova bez iskapanja.

-Ovo je jedna moderna tehnologija sanacije kanalizacije i svih vrsta cjevovoda koju mi prakticiramo već petnaestak godina. Radovi se provode na način da mi kroz postojeći cjevovod koji je potrebno sanirati, uvlačimo novu cijev procesom polimerizacije. U principu nema kopanja, mi koristimo jedno početno okno i završno okno kroz koje uvlačimo cijev i na taj način saniramo. Prednost te tehnologije za razliku od iskopa je nemogućnost oštećenja neke postojeće infrastrukture, brža ugradnja, radi se cjevovod po mjeri te je minimalan utjecaj štete na okolinu i okoliš što znači mi možemo izvoditi radove dok je kanalizacijski sustav u funkciji -izjavio je Igor Šmitran i dodao kako se početak radova očekuje kroz mjesec dana.