Posvetite se zdravim odlukama u kojima ćete uživati i ustrajati
20/10/2020

HZJZ u sklopu Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ želi pojačati svijest o važnosti  nutritivno vrijedne hrane u očuvanju zdravlja. Ove godine, naglasak je stavljen na jednostavan odabir i veću dostupnost hrane bogate hranjivih tvarima koja čuva naše zdravlje. U sklopu projekta Živjeti zdravo, provodi se analiza i označavanje prehrambenih proizvoda Jamstvenim žigom „Živjeti zdravo“.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPrepoznatljiva oznaka Jamstvenog žiga „Živjeti zdravo“ na ambalaži jamči kupcu da među proizvodima iz iste kategorije odabrani proizvod odgovara visokim standardima kvalitete, da su upravo taj proizvod stručnjaci analizirali i preporučili kao dio umjerene, uravnotežene i raznolike prehrane. Žig „Živjeti zdravo“ istaknut na ambalaži nalazi se na provjerenim, zdravstveno ispravnim proizvodima, koje su analizirali stručnjaci HZJZ prema po posebno razrađenim kriterijima i Uredbi o informiranju potrošača o hrani br.1169/2011.

Kriterijima je propisana količina makronutrijenata, odnosno preporuka da sadrži manje masnoća (posebno zasićenih), primjeren sadržaj bjelančevina, više vlakana, te smanjenu količinu soli i šećera, nego namirnica iz iste kategorije koja nema dodijeljeni znak, navodi HZJZ. Jamstvenim žigom Živjeti zdravo potiču i proizvođače da razvijaju ili preformuliraju proizvode prema preporukama kriterija, te da na taj način i oni daju svoj doprinos edukaciji građana o pozitivnim utjecajima zdravih stilova života.

[TheChamp-FB-Comments]