Ponosni na porijeklo
05/12/2019

Ponosni na porijeklo

Osnovna škola kralja Tomislava Našice sudjelovala je na međunarodnom literarnom natječaju Gerbocova literarna Snina. Počasno priznanje za svoj rad dobili su Mark Vida, učenik trećeg razreda PŠ Markovac, Robert Pajtl, učenik 5.a razreda i Karlo Malovčak, učenik 6.a razreda. Isti su učenici dobili pozivnicu na svečanu dodjelu nagrada u Slovačkoj, ali su, na žalost, zbog drugih opravdanih obaveza bili spriječeni otići.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAMeđutim, nagrade i priznanja primili su u Iloku, na manifestaciji Slovenčina moja, a osobno im je nagrade i priznanja uručila ravnateljica Kulturno-prosvjetnog centra grada Snine, Mgr. Diana Turčik. Pozivu Slovačkog centra za kulturu u Republici Hrvatskoj odazvali su se i drugi gosti iz Slovačke, a to su zamjenik gradonačelnice grada Snina, Marian Križ, g. Bernard Jankaj, te predstavnica i menadžerica MsKS grada, MvDr. Gabriela Aluškova. Isti su uzvanici također učenicima čestitali na uspjehu.

U kategoriji proza nižih razreda, Mark Vida napisao je rad „Ja i slovački jezik”. U kategoriji poezije Robert Pajtl napisao je rad „Mlado proljeće”, a u kategoriji proze viših razreda, Karlo Malovčak napisao je rad „Slovački jezik u mom srcu”. Komentari komisije na njihove radove bili su vrlo pozitivni, a na čelu je bila prof. Anna Timková Lazurová. Profesorica je istaknula da se iz učeničkih radova vidi ponos na porijeklo i čvrsta odluka o nastavljanju njegovanja jezika predaka. Nakon manifestacije, učiteljica slovačkog jezika gostima je pokazala grad Našice, a njima je najviše za oko zapeo našički dvorac, koji je vrlo sličan dvorcu u njihovom gradu. Ravnateljica Diana Turčik srdačno je zahvalila gostima na suradnji, uz najavu da će uskoro pozvati učenike u posjet njihovom gradu u istočnoj Slovačkoj.