Brzom reakcijom policije uhvaćen kradljivac vozila
24/05/2019

Preplatite se
TV Našice

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske jučer, 23. svibnja, u prijepodnevnim satima ispred trgovačkog centra u Valpovu 27-godišnji hrvatski državljanin iskoristio je odsutnost vlasnika i sjeo u nezaključan osobni automobil 53-godišnjeg hrvatskog državljanina s ključem u kontakt bravi. Stavio je vozilo u pogon i udaljio se u nepoznatom pravcu. Brzom intervencijom policijskih službenika Policijske postaje Belišće u Valpovu je pronađen napušten automobil. U obližnjem polju pronašli su i sakrivenog 27-godišnjaka. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKako bi smanjili mogućnost ovih kaznenih djela, vlasnicima automobila savjetujemo: 

 • Torbice, mobitele, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) – dobar su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta može biti veća od vrijednosti ovih stvari;
 • Zlatni nakit, novac, foto i video oprema, prijenosna računala, torbice – mjesto im nije u vozilima i česti su predmeti krađe iz vozila;
 • Dokumente vozila ne ostavljajte u vozilu;
 • Prtljagu stavljate u vozilo neposredno prije putovanja;
 • Zaključajte vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić) kradljivac može iskoristiti za krađu;
 • Zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima;
 • Zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika;
 • Ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora;
 • Ako imate mogućnost, izvadite audio i video opremu iz vozila;
 • Uključite alarmni uređaj, ukoliko je ugrađen u vozilo.

 

Pranje novca

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 49-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo pranje novca. Naime, na račun osječkog trgovačkog društva, bez valjane osnove, bankovnom doznakom i putem nepoznatog računalnog sredstva tijekom svibnja doznakom tvrtke iz inozemstva uplaćen je iznos u vrijednosti većoj od osam stotina tisuća kuna. Kao direktor osječkog trgovačkog društva, 49-godišnjak je, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i prikrivanja stvarnog izvora novca, podigao gotovinu u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna, koje je prikazao kao materijalni trošak. Zatim je internet bankarstvom na žiro račun vinkovačke tvrtke prebacio iznos od više stotina tisuća kuna i za njega kupio mineralna gnojiva. Takvim načinom 49-godišnjak si je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od osam stotina tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

 

Iz nezaključanog ugostiteljskog objekta ukrao novac

Završeno je kriminalističko istraživanje nad jednom osobom te se sumnja da je 40-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo krađa. U noći s 14. na 15. svibnja 40-godišnjak je ušao u nezaključani ugostiteljski objekt u Ulici Kamila Firingera u Osijeku. Ukrao je više stotina kuna i elektronički uređaj. Nastala je ukupna materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Iskoristio nepažnju i ukrao mobitel

Tijekom poslijepodnevnih sati 20. svibnja nepoznati je počinitelj, u učionici škole u Osijeku, iskoristio nepažnju vlasnice te joj iz džepa ukrao mobitel. Nastala je materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Tragamo za nepoznatim počiniteljem.

I ovom prilikom podsjećamo Vas na mjere samozaštite i pojačanog opreza:

 • Osobne stvari ne ostavljajte bez nadzora na javnim mjestima. Stalno imajte pod nadzorom novac i ostale vrijedne stvari. Ukoliko se u gužvi nosi ruksak na leđima, preporučamo, skinite ga s leđa i stavite ispred sebe. 
 • Provjerite jesu li vam osobne torbice ili ruksaci zatvoreni. Nikada ne nosite PIN brojeve uz bankovne ili kreditne kartice. Važno je paziti na novčanik koji se vadi na javnom mjestu te ne nositi vrijednosti zajedno, već, primjerice, odvojiti novac od dokumenata. Ne nosite sa sobom dokumente koji nisu potrebni. 
 • Svakako obratite pažnju da li Vas netko prati, jer džepari najprije biraju žrtvu.
 • Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama.
 • Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama, jaknama ili u kabinama trgovina.
 • Novčanik ne nosite u stražnjem džepu.
 • Ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192!
 • Ne zaboravite pretražiti najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost  da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.

 

U blizini kuće pronašao minsko sredstvo

U poslijepodnevnim satima 23. svibnja građanin je u šumi u blizini obiteljske kuće u Martinu pronašao minsko sredstvo. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu uništio je minu na mjestu pronalaska.

Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Pozivamo sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je šest prometnih nesreća. Sve su za posljedicu imale materijalnu štetu. Tri su se dogodile na području Osijeka, a po jedna na područjima Đakova, Belišća i Našica.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji