Policija pronašla provalnike
27/01/2021

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske završenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 37-godišnji i 50-godišnji hrvatski državljani počinili kazneno djelo teška krađa i kazneno djelo teška krađa u pokušaju. U petak, 9. listopada 2020. godine, oko 10 sati, u Osijeku, 37-godišnjak i 50-godišnjak su iz Župnog ureda ukrali prijenosno računalo vrijednosti oko 500 kuna. Jučer, 26. siječnja, u Strizivojni, oko 11 sati, počinitelji su ušli u dvorište Župnog ureda te su pokušali provaliti vrata prostorija koje nisu uspjeli otvoriti. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAOsumnjičeni za ratni zločin na području Dalja

Policijski službenici Odjela ratnih zločina Policijske uprave osječko – baranjske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te Sigurnosno – obavještajnom agencijom, dovršili kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv civilnih i protiv ratnih zarobljenika na području Dalja.


Naime, sumnja se da su prijavljeni 52-, 61-, 65- i 70-godišnjak, sve hrvatski državljani, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, kao zatvorski čuvari u razdoblju od listopada 1991. godine do lipnja 1992. godine u Dalju držali šestoricu hrvatskih civila i osmoricu hrvatskih branitelja protupravno zatočenima. Za to vrijeme su ih teško fizički i psihički zlostavljali zbog čega su zatočenici pretrpjeli intenzivnu patnju i bol. Na taj način su počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisano u članku 120. st.1. OKZ RH-e i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, opisano u članku 122. st. 1. OKZ RH-e.

 

Jučer, 26. siječnja su policijski službenici Policijske uprave osječko – baranjske uhitili 52-, 61- i 70-godišnjaka te nad njima proveli kriminalističko istraživanje. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena trojica muškaraca su predana pritvorskom nadzorniku, a policija je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv njih i trećeosumnjičenog 65-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu. Osumnjičeni 65-godišnjak je trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.

 

Krađa drva

U srijedu, 20. siječnja, kod mjesta Lug, nepoznati počinitelj je ukrao oko 15 prostornih metara trupaca više vrsta drveta. Pravnoj osobi nastala je materijalna šteta oko 10 000 kuna. Policija nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

 

Požar na obiteljskoj kući

Jučer, 26. siječnja, oko 18 sati, u Dalju, došlo je do požara dimnjaka na krovu obiteljske kuće. U požaru su izgorjele stropne grede te je došlo do rušenja dijela dimnjaka. Požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dalj, a u požaru nije bilo ozlijeđenih osoba.

 

Prometne nesreće i ostali događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su tri prometne nesreće. U tri prometne nesreće jedna osoba je smrtno stradala, jedna osoba je teže tjelesno ozlijeđena, a dvije prometne nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Na području Osijeka dogodile su se dvije prometne nesreće, na području Belišća jedna prometne nesreće.

 

Jučer, 26. siječnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirana su 2 vozača koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi: 1 vozač osobnog automobila i 1 vozač bicikla. Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u 15,45 sati u Pribiševcima, kada je u prometu zaustavljen vozač bicikla 53-godišnji hrvatski državljanin iz Brezika Našičkog. Biciklistu je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,45 grama po kilogramu.

 

U 11,00 sati, u Podgoraču, u nadzoru prometa zaustavljen vozač osobnog automobila, 32-godišnji hrvatski državljanin iz Budimaca, za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije. Vozač je uhićen te priveden na Općinski sud koji mu je odredio zadržavanje od 14 dana. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.