Pokušao iznuditi novac
12/01/2021

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske u petak, 8 siječnja, nepoznati počinitelj poslao je nekoliko SMS poruka 41-godišnjem hrvatskom državljaninu. U porukama je nepoznati počinitelj prijetio oštećenjem vozila koje 41-godišnjak posjeduje ukoliko mu ne isplati nekoliko tisuća eura. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće te nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUkrao čamac s privezišta

U noći s 20. na 21. prosinca prošle godine, u Batini, nepoznati počinitelj je s privezišta ukrao čamac vlasništvo 59-godišnjeg hrvatskog državljanina. Vlasniku je nastala materijalna šteta oko 10 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu te nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

 

Požari na građevinskim objektima

Jučer, 11. siječnja, u vremenu od 14,35 do 15,10 sati, u Petrijevcima, došlo je do samozapaljenja dimnjaka i širenje požara na krov hale vlasništvo 55-godišnjeg hrvatskog državljanina. Vlasniku je nastala materijalna šteta oko 600 kuna. Požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrijevci.

Oko 21,15 sati, u Belišću, izbio je požar u pomoćnoj prostoriji obiteljske kuće vlasništvo 27-godišnje hrvatske državljanke. Uzrok nastanka požara i materijalna šteta utvrdit će se naknadno. Požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće. Nadležnim državnim odvjetništvima policija podnosi izvješća o događajima.

 

Savjet građanima kako spriječiti nastanak požara:

Čišćenje i održavanje dimnjaka zakonska je obveza stanara, odnosno brigu o ispravnosti i redovitom održavanju uređaja za loženje i dimnjaka trebaju voditi vlasnici ili korisnici kuća, zgrada, stanova i poslovnih prostora. Budući je sigurnost građana na prvom mjestu, jedino odgovornim ponašanjem i pravovremenom brigom o dimnjacima može se spriječiti potencijalno neželjene posljedice.

Neredovito održavanje dimnjaka može povećati rizik od izbijanja požara te protok štetnih plinova i upravo zato stanarima skrećemo pažnju da na vrijeme poduzmu potrebne mjere kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj, ali i stečenu imovinu.

Osim što se redovitim održavanjem mogu izbjeći situacije koje nerijetko rezultiraju s teškim posljedicama, odgovornim ponašanjem umanjit će se i računi za energiju te smanjiti štetan utjecaj na okoliš.

Redoviti pregled uključuje vizualni pregled, u kojeg je uključeno utvrđivanje položaja i veličine pukotina te drugih oštećenja bitnih za očuvanje tehničkih svojstva dimnjaka, potom tlačnu probu u slučaju sumnje te usklađenost uređaja za loženje i dimnjaka. Pregled dimnjaka provodi se i prije prve uporabe uređaja za loženje, odnosno prije ponovne uporabe ako dimnjak nije bio u uporabi dulje od godinu dana te se isti obvezno čisti primjereno vrsti dimnjaka (mehanički i/ili na drugi način).

Izvanredni pregled dimnjaka provodi se prije svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva, nakon svakog izvanrednog događaja koji može utjecati na tehnička svojstva dimnjaka ili izaziva sumnju u uporabljivost dimnjaka.

 

Prometne nesreće

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća s materijalnom štetom. Na području Osijeka dogodile su se tri prometne nesreće i dvije prometne nesreće na području Đakova.