Pokrenula posao i proizvodi visokokvalitetnu prirodnu kozmetiku za ljepotu i zdravlje
27/11/2020

U nemogućnosti pronalaska posla, Magistra procesnog inženjerstva Helena Nađ odlučila se okrenuti pokretanju vlastitog posla. U otvaranju vlastitog obrta nije ju spriječila niti trenutna situacija pa je u jeku koronavirusa, u sedmom mjesecu, otvorila obrt Prirodna kozmetika „Helena”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAHelena je završila Prehrambeno – tehnološki fakultet u Osijeku, smjer procesno inženjerstvo te je po struci Magistra procesnog inženjerstva. Naknadno je završila i Pedagoško – psihološko – didaktičko – metodičku te je kratko radila u školama na zamjenama kao učiteljica prirode, biologije i kemije. Budući da nije nikako mogla doći do posla u struci odlučila je uzeti karijeru u svoje ruke. „Otvaranju vlastitog obrta prethodio je poziv s poslovnom ponudom o suradnji. Specijalizirana trgovina za domaće proizvode iz Istre je bila zainteresirana za moje proizvode. Budući da nisam imala registriranu djelatnost, nisam bila u mogućnosti ostvariti ovu suradnju. Tada sam počela ozbiljno razmišljati o otvaranju svoje tvrtke i registraciju djelatnosti.” -kazuje Helena.

 

No, prirodnu kozmetiku počela je proučavati mnogo prije pa je od izrade prvog sapuna od kozjeg mlijeka prošlo više od 3 godine. „Prirodnu kozmetiku sam počela proučavati kada sam ostala trudna. Proučavajući raznu kozmetiku postala sam svjesna s koliko smo kozmetike sa štetnim sastojcima okruženi. Gotovo je bilo nemoguće naći neki preparat za kupanje beba bez sulfata, parabena ili nekih drugih štetnih tvari. Tada sam počela razmišljati kako su se naše bake nekada kupale sa sapunima koje su same pravile. Počela sam proučavati izradu sapuna, ali nikako nisam skupila dovoljno hrabrosti za početak izrade. Prva prava prilika da izradim sapune se dogodila, kada sam radila u jednoj školi, gdje sam u sklopu učiteljskih obaveza bila zadužena za vođenje Učeničke zadruge. U sklopu zadruge glavna ideja nam je bilo naučiti djecu očuvanju kulturne baštine. Škola je kupila sve sastojke a djeca su bila oduševljena učenjem nečeg novog i korisnog. Zajedno smo izradili naše prve sapune od svinjske masti, obojali ih i dodali im mirise.” – kazuje Helena kako je došlo do izrade njenog prvog sapuna.

 

Nakon toga, poželjela je izraditi sapun i za svoje dijete. Proučavajući sastojke koji bi bili prihvatljivi za bebinu kožu saznala je kako je kozje mlijeko jedan od najkvalitetnijih sastojaka za nježnu bebinu kožu. Izrada sapuna od kozjeg mlijeka za Helenu tada nije bio problem jer je imala svoje stado koza i krenula je u izradu sapuna. Kako navodi, prvih par mjeseci poklanjala je sapune obitelji i prijateljima i svi su bili oduševljeni.

 

Sapuni su pokazali smirujuće djelovanje na neka kožna oboljenja kao što su iritacija i svrab kod psorijaze i dermatitisa. Ljudi su me počeli nazivati da bi željeli kupiti moje sapune. Tada mi se javila ideja da bih mogla proizvoditi osim sapuna i neke druge proizvode na bazi kozjeg mlijeka. Počela sam istraživati kako se izrađuju kreme, losioni, šamponi, regeneratori… Počela sam eksperimentirati s različitim kremama za lice, ruke, stopala. Izrađivala sam losione za tijelo, šampone za kosu, losione nakon brijanja.” – govori Helena.

 

Otvaranju djelatnost proizvodnje kozmetike prethodilo je preuređivanje jednog dijela stambenog prostora u prostor koji zadovoljava sve kriterije za proizvodnju kozmetike prema Dobroj proizvođačkoj praksi. Bilo je potrebno ispuniti vrlo visoke kriterije što se tiče tehničkih i sanitarnih uvjeta. S novcima dobivenim za samozapošljavanje financirala je kupnju opreme za proizvodni pogon, te za ishodovanje svih potrebni dozvola i atesta. Danas izrađuje nekoliko vrsti sapuna i krema na bazi kozjeg mlijeka, te prirodne dezodoranse, paste za zube, krutih šampona i sl. Sve kreme su izrađene od domaćeg eko kozjeg mlijeka, hladno prešanih ulja te eteričnih ulja i drugih sastojaka koji su prošli stroge kontrole i analize, a mnogi sastojci imaju eko certifikat. Kreme su bez dodatka umjetnih mirisa, boja ili nekih drugih štetnih sastojaka, objašnjava Helena.

 

U proizvodni kozmetike glavna sirovina mi je domaće kozje mlijeko, koje nabavljam od jednog slavonskog OPG-a koji ima eko certifikat za svoje mlijeko. Med koji koristim u proizvodnji, također je od jednog lokalnog OPG-a. Ostale sirovine, poput biljnih ulja, eteričnih ulja, emulgatora i drugih dodataka koje proizvodi sadrže najčešće nabavljam od specijaliziranih dobavljača za kozmetičke sastojke.” – objašnjava Helena.

 

Kako navodi, ima brojne stalne kupce proizvoda jer im proizvodi pomažu u rješavanju problema koji imaju. Najviše se traže proizvodi za konkretne kožne probleme, kao što su akne kod mladih te bore kod starijih. Tako da se najbolje prodaje „crni sapun“ od kozjeg mlijeka, aktivnog ugljena i čajevca za mlade, te Hijaluronska krema od kozjeg mlijeka, smilja i hijaluronske kiseline namijenjena zreloj i suhoj koži. Prima narudžbe iz svih dijelova Hrvatske, a slala je svoje proizvode i u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Francusku i Irsku.

 

Helena provodi i radionice i edukacije izrade prirodne kozmetike. Tijekom svake edukacije najprije objasnim teorijski dio o samom proizvodu, koji su njegovi benefiti za ljudsko zdravlje, te od kojih sastojaka se mogu sve izrađivati. Zatim objasnim koja je potrebna oprema za izradu, te sam postupak izrade. U konačnici polaznici sami izrađuju nekoliko proizvoda prema danim recepturama. Svi polaznici kući odnesu sve proizvode koje su izradili i mali priručnik koji u sebi sadrži teorijski i praktični dio s recepturama.” – kazuje i dodaje kako polaznici budu vrlo zadovoljne edukacijom i često se vrate i na sljedeću.

 

Ova poduzetnica otkrila je i svoje planove za budućnost. „Za početak, već od sljedeće godine planiram nuditi uslužnu proizvodnju kozmetike, budući da imam potrebno znanje, prostor i opremu. Također već sada se pomalo bavim savjetovanjem kako izraditi prirodnu kozmetiku i što je sve potrebno za stavljanje proizvoda na tržište. Smatram da bi Slavonija mogla postati Hrvatska Provansa što se tiče uzgoja ljekovitog bilja i proizvodnje kozmetike. Željela bih educirati što više vlasnika OPG-a, kako od svojih biljaka, eteričnih ulja, biljnih ulja ili hidrolata izraditi kozmetiku i staviti je na tržište.” – navodi Helena i naglašava kako smatra kako svi imaju potencijal proizvesti prirodnu kozmetiku i doći do svog kupca, te zamijeniti tržište kozmetike upitne kvalitete koju nam serviraju velike firme.

 

Helena svoje proizvode prezentira i prodaje preko svog Facebook i Instagram profila, a posjećivala je jedno vrijeme i okolne sajmove dok nisu bili odgođeni zbog koronavirusa. U fazi je i izrada web stranice na kojoj će uskoro biti dostupan i web shop. Trenutno na Facebook i Instagram profilu „Prirodna kozmetika Helena” možete pronaći i brojne ideje za božićne darove te svojim najmilijima pokloniti visokokvalitetnu prirodnu kozmetiku.