Pojačan nadzor prometa i ovaj vikend – Savjeti sudionicima u prometu
06/02/2021

Djelomice sunčano i iznadprosječno toplo. Uz povremeno više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše i to uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima. U nedjelju sa zapada jače naobačenje s kišom. Puhat će umjereno i jako, u nedjelju i olujno jugo i jugozapadnjak.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano te se produžava zaustavni put prilikom kočenja, odnosno, na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

 

Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje vozači prolaze. Zbog ovakvih uvjeta, policija posebno upozorava vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

 

Kako će povoljne vremenske prilike i neuobičajeno toplo vrijeme za ovaj dio godine potaknuti jedan dio mopedista i motociklista na izlazak na prometnice, isti se pozivaju na na oprez.

 

Vozače MUP dodatno podsjeća kako je na velikom broju autocesta i državnih cesta, koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske, obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021., a sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 121/20). Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

 

Na ostalim cestama, obaveza korištenja zimske opreme je kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

 

Prometne nesreće

U proteklih tjedan dana dogodile su se tri prometne nesreće s poginulim osobama. U tim nesrećama poginula su dva vozača osobnih automobila i jedna biciklistkinja.Prema konačnim statističkim pokazateljima, tijekom 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 237 osoba, što je 60 osoba ili 20,2% manje u odnosu na godinu prije (tijekom 2019. godine u prometnim nesrećama poginulo je 297 osoba). Osim toga, evidentirano je i smanjenje drugih pokazatelja: ukupnog broja prometnih nesreća za 16,9% (2020. – 26.079; 2019. – 31.397), teško ozlijeđenih osoba za 8,9% (2020. – 2.302; 2019. – 2.526) i lakše ozlijeđenih osoba za 25,6% (2020. – 7.736; 2019. – 10.402), u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 

Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama su upravljanje vozilom nepropisnom i znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

 

Za istaknuti je i zabrinjavajući podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa kod osoba koje su preminule od posljedica prometne nesreće. Naime, od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6%, odnosno skoro polovica, nije koristila sigurnosni pojas.

 

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, poseban apel policija upućuje i roditeljima, odnosno da im se ne omogućava dostupnost upravljanja vozilom dok osoba nije položila vozački ispit. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

 

Vidljivost pješaka i biciklista

U ovo doba godine, noćni uvjeti vožnje započinju ranije i traju duže u jutarnjim satima. Međutim, istovremeno u tim ranim večernjim i jutarnjim satima na cestama je još uvijek dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih, što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem. Stoga policija podsjeća na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

 

  • pješak koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju, u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
  • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna.

 

Bicikliste policija dodatno upozorava kako je citiranim Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U protivnom, vozač bicikla će se kaznit novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

 

Potrebno je ponovno upozoriti vozače da: u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku); voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih; poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, snijeg, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.); ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno.

 

Vozačima traktora, ali i drugih radnih strojeva, poruka je da ne izlaze na kolnik s tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima. Osobama u automobilima poruka je da obavezno koriste sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu.

 

Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.“

 

Vožnja pod utjecajem alkohola

Kako unatoč svim apelima jedan dio građana i nadalje konzumira alkoholna pića, nakon čega nažalost sjedaju za upravljač vozila, ovom prilikom MUP ih upozorava da to ne čine, jer u današnje vrijeme, kada postoje razne alternative: javni prijevoz, taksi službe, znači brojne mogućnosti, onda niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan. U tom smislu i policija će prema takvim vozačima, koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, imati nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola.

 

Stoga, a kako je več ranije najavljeno, policija će i ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

 

Ne zaboravite:

Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu, zbog čega za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog ne može biti opravdan.“