Podjelom ruža obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
25/11/2020

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Stoga su članovi GO SDP-a Našice i SDFŽ GO Našice pod pokroviteljstvom saborske zastupnice SDP-a Romane Nikolić te županijske organizacije Foruma žena, danas na našičkoj tržnici tradicionalno obilježili ovaj dijeleći ženama crvene ruže, a ove godine i maske za lice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPredsjednik GO SDP-a Našice dr. Samir Haj Barakat izjavio je kako je SDP-u ovaj dan izrazito bitan te da ga je važno obilježiti jer je nasilje nad ženama i djecom nasilje jačeg nad slabijim, a to je jedan od oblika nepravde koja postoji u svijetu. „Od 1999. godine odlukom Vijeća Ujedinjenih naroda obilježava se ovaj dan kao spomen dan na sve žrtve nasilja, posebice na žene i djecu. Dvadeseto stoljeće je obilježilo ona jedna uzrečica, odnosno pravilo „batina je došla iz raja”. Kada se osvrnemo na njega – s dva svjetska rata u kojima je bilo najviše umrlih ljudi te ružnim završetkom u kojem se raspalo nekoliko država. Vidimo kako ta poslovica 20. stoljeća kojom se vodilo nije donijela ništa dobro. Današnje doba i način odgoja se uveliko promijenio. Više se ne odgaja na način s principom „batina je došla iz raja” nego razgovorom.

 

Razgovor je jedino rješenje za rješavanje svih konflikata. U tomu svemu ja vidim svoju ženu kao veliki uzor koja najviše sudjeluju u odgoju naše djece, a ona ih odgaja na takav način da se svi problemi koji postoje u našoj obitelji rješavaju razgovorom. Ako takvim principom, odnosno razgovorom budemo rješavali probleme u 21. stoljeću u samim obiteljima, smatram da će 21. stoljeće ipak biti obilježeno kao stoljeće mira, stoljeće međusobnog razumijevanja i napretka psihe samog čovjeka.” – rekao je Samir Haj Barakat i pozvao sve sugrađanke i sugrađane da se ovim danom prisjete svog zla koje je postojalo u 20. stoljeću i neka im to bude jedna pouka za budućnost. Za kraj je naglasio kako se jedino razgovorom, tolerancijom, ljubavlju i mirom rješavaju veliki problemi.

 

Vanja Horvat, predsjednica SDFŽ GO Našice izjavila je kako su se unatoč koronavirusu odlučili u ime svih naših lokalnih organizacija kao i županijske organizacije odraditi ovu akciju u skladu s epidemiološkim mjerama i progovoriti o lošoj situaciji u Hrvatskoj po pitanju ženskih prava. „Prema statističkim podacima svaka treća žena je doživjela nekakav oblik nasilja – psihički ili fizički, a takav trend je, nažalost, i u Europi. S dolaskom „lockdowna” porasla je eskalacija nasilja u svim državama članicama EU. Sve to ukazuje da i dalje živimo u patrijarhalnom društvu i da naša žena još uvijek nije uspjela nadvladati strah od nasilnika i to se mora mijenjati. Mi moramo mijenjati i svijest kao i sustav koji se loše odnosi prema većini zlostavljanih žena.

 

Danas, s malom gestom, ženama dijelimo crvene ruže i želja nam je promijeniti klimu u Hrvatskoj, odnosno, staviti ženu na pijedestal koji zaslužuje.” – izjavila je Vanja Horvat i nadodala kako danas počinje i globalna kampanja „16 dana aktivizma” gdje se upravo ovakvim akcijama i medijskim nastupima pokušava osvijestiti sve što je vezano za ljudska prava.