Počelo cijepljenje protiv gripe
07/11/2019

Jučer je u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo započelo cijepljenje protiv gripe. Cijepiti se, prema preporuci liječnika, prvenstveno trebaju osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni radnici i trudnice, za koje je cijepljenje besplatno. Ove je godine nabavljeno 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani, a prvi put je riječ o četverovalentnom cjepivu, koje povećava šanse za zaštitu od virusa koji će cirkulirati ove sezone – kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAProšle je godine prijavljeno 61.206 oboljelih gripe i 107 smrtnih ishoda, no stvarne su brojke, ističu stručnjaci, višestruko veće.

Tijekom ovog mjeseca cijepit će se isključivo osobe kojima se preporučuje cijepljenje, a krajem studenog će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost korištenja cjepiva uz naplatu osobama koje ne pripadaju tim kategorijama. Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom.

Pročitajte još