Više od 200 planinara uživalo u šumi, brdskim livadama i potocima
28/01/2020

Hrvatsko planinarsko društvo Sunovrat Đurđenovac i ove je godine organiziralo po sjevernim obroncima Krndije planinarski izlet pod nazivom Zadnja prvoga. Planinarenje Krndijom, pitomom planinom koja zajedno s Papukom i Psunjem čini najstarije dijelove tzv. slavonskih planina, tradicionalno se orgnizira zadnje nedjelje u siječnju. Izlet je počeo okupljanjem u planinarskoj kući Tivanovo u Gazijama, malom selu

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Izletu se odazvalo više od 200 članova planinarskih društava iz Virovitice, Osijeka, Belišća, Orahovice, Feričanaca, Našica, Đurđenovca, Đakova, Slavonskog Broda i Kutjeva. Počastili smo ih šokačkim zajutarkom, znači masni kruh, lepinje, rakijica, a nakon po povratku s hodanja obilježenim planinarskim stazama dočekao ih je grah s kobasicama.” – rekao je dopredsjednik HPD-a Sunovrat Darko Amidžić.

Sudionici su se podijelili u grupe i uputili markiranim stazama, koje su vodile kroz šumu, uglavnom hrastovu, a bile su lagane i ugodne za pješačenje. Za njihovo svladavanje nije bilo potrebno alpinističko znanje ni vještine, osim što je na nekoliko mjesta bilo potrebno malo smjelosti. No za svaki slučaj, s planinarima su bili iskusni planinarski vodiči.

„Planinarima su bile ponuđene tri staze. Najduža je vodila do Petrovog vrha, a hodanje je trajalo gotovo pet sati, dok je najkraća bila staza do brda Pjeskovina, i trajala je oko tri sata. A tu je bila ništa manje neatraktivna dionica, kružna staza Dida Račkog. Hodalo se lagano, kroz šumu, uz vinograde, te se divilo krndijskim vidikovcima.” – istaknuo je Amidžić.

Nakon povratka sa staza kao i svaki put održano je ugodno planinarsko druženje uz grah, koji su pripremili članovi Udruge gljivara iz Donjeg Miholjca. ‘’Pripremili smo jelo od meksičkog graha, koji je odličan za kuhanje. Dodali smo uobičajene namirnice i začine, držali se normative i pravodobnog dodavanja, a u sve to još unijeli i ljubav’’, rekao je Branko Kezerle, predsjednik miholjačke Udruge gljivara.

Izlet na Krndiju, biser u slavonskom gorju, bio je poseban užitak i za malu grupu planinara iz Kutjeva, Družinu Cugerlanda i brda Križ. ‘’Nisam prvi put na izletu i kao uvijek iz Gazija se ode s puno ugodnih dojmova. Tereni oko Gazija su idealni za hodanje. Nije naporno i svatko može izdržati’’, rekao je Mirko Cenbauer.

Foto: ustupljene fotografije