Pitka voda za svako domaćinstvo u Općini Podgorač
19/10/2019

Svečano obilježavanje završetka izgradnje vodoopskrbe na području Općine Podgorač održalo se u mjestu Poganovci, a tom prigodom načelnik Goran Đanić i gosti, dožupan Goran Ivanović, Oto Dudjak, predsjednik uprave Našičkog vodovoda i Mario Spajić, zamjenik direktora vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Osijek popili su čašu pitke vode izravno iz hidranta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASATim činom potvrđena je ispravnost vode kao i nova era za stanovnike Općine Podgorač. Jer do sada voda je u ova mjesta dolazila cisternama i na taj način su punili bunare, a problem su im na području općine bile velike suše i česte poplave.

Načelnik Goran Đanić zadovoljan je izvršenim radovima, te je napomenuo da Općina Podgorač raste i napreduje uz bok nekim većim mjestima i općinama.

“Prije 12 godina upustili smo se u ovaj posao, gdje smo mukotrpno i borbeno radili. Ovu investiciju realizirali smo zajedno sa Našičkim vodovodom i Hrvatskim vodama, te uz pomoć Osječko – baranjske županije. Oko 20 milijuna kuna vrijedan je ovaj projekt koji obuhvaća postavljanje više od 80 kilometara cijevi na području Opčine Podgorač.” – rekao je načelnik dodavši da je sada ispred svake obiteljske kuće položena vodovodna cijev. Priključak je besplatan, osim vodomjernog sata koji se ugovara u Našičkom vodovodu s mogućnošću otplate do 6 rata. Cijena priključka iznosi 2000 kuna, a obročno plaćanje pomoći će mještanima da lakše podnesu troškove priključenja.

“Naše službe su spremne ostvariti priključenje u kratkom roku, jer u jednom danu možemo obraditi i do 15 zahtjeva. Prema tome cijelo područje može se priključiti u razdoblju od mjesec do dva, a vrijeme priključenja ponajprije ovisi o interesu budućih korisnika.” – rekao je Oto Dudjak, predsjednik uprave Našičkog vodovoda.

“Općina Podgorač jedna je od manjih na području Osječko – baranjske županije, ali pokazuje svoju borbenost i žilavost jer bez osnovne infrastrukture nema ostanka na ovim područjima. Netko će reći možda je ovo kasno, no nije, treba stvoriti preduvjete za razvitak, a ova općina dokazuje da se i u mala mjesta isplati ulagati. Mi ovoga trenutka sa Hrvatskim vodama radimo na nekoliko aglomeracija na području naše Županije i ostvarujemo projekte vrijedne skoro milijardu i pol kuna, što predstavlja najveća ulaganja do sada. Prema tome idemo projekt po projekt, a građanima poručujem da se priključuju na vodoopskrbu kako bi investicije imale smisla.” – poručio je dožupan Goran Ivanović.

Ovo je još jedna općina koja pripada 80 postotnom području pokrivenom vodovodnom mrežom u Osječko – baranjskoj županiji, a projekti će se i dalje nastaviti realizirati dodao je u obraćanju Mario Spajić, zamjenik direktora vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Osijek.

“Predstoji nam rješavanje problema odvodnje, za što su započele neke od aktivnosti. Dio kanalizacijske mreže je izgrađen u mjestima Stipanovci, Podgorač i Razbojište i aktivno se radi na nastavku izgradnje kanalizacijske mreže u naselju Stipanovci kao i aktivnosti vezane uz projektiranje pročišćavanje otpadnih voda u Podgoraču.” – dodao je Spajić.

Načelnik Đanić još je jednom pozvao ljude na priključenje vodopskrbnoj mreži jer ova investicija nema smisla ako se ljudi neće na nju priključiti. Sad općina kreće u nove investicije izgradnje kanalizacije, pročišćivača i gradnju akumulacijskog jezera.

Pročitajte još