Ovo su najsigurniji načini odmrzavanja mesa
28/05/2020

Meso je najpopularnija namirnica u Europi, a popularnost mu je osobito porasla u vrijeme pandemije koronavirusa. Za vrijeme samoizolacije mnogi su ovu namirnicu kupovali u velikim količinama, a dugotrajnost jestivosti mesa može se produžiti jedino zamrzavanjem. Međutim, mnogi se pitaju koji je najpravilniji način odmrzavanja primjenom kojeg bi se zadržala sva pozitivna svojstva i kvaliteta mesa. Postoji više načina odmrzavanja, a mi smo izdvojili tri najpravilnija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAHladna voda

Uranjanje mesa u vodu učinkovit je proces odmrzavanja jedino i isključivo ako je voda hladna. Topla voda pogoduje stvaranju bakterija koje mogu biti iznimno opasne po zdravlje i izazvati razne probavne i želučane tegobe, kao i upale na crijevima i ždrijelu. Vodu je potrebno mijenjati svakih pola sata (može i češće) kako bi meso ostalo svježe te kako bi se odmrzavalo postepeno.

 

Mikrovalna pećnica

Ovo je zasigurno najbrži način odmrzavanja mesa. Međutim, važno je obratiti pažnju na nekoliko sitnica čijim zanemarivanjem možete riskirati nepravilno odmrzavanje mesa te da se jedan dio skuha ili peče dok se središte još uvijek odmrzava. Iako je ovo najbrži način odmrzavanja, meso odmrznuto u mikrovalnoj pećnici potrebno je odmah termički obraditi.

 

Hladnjak

Stručnjaci preporučuju da se meso nikada ne odmrzava na sobnoj temperaturi, jer tako se vanjski dio mesa zagrijava brže nego unutrašnjost, što, kao i svaka nagla promjena temperature, uvelike utječe na pojavu potencijalno opasnih bakterija. U hladnjaku će meso postepeno gubiti temperaturu, a meso bi se trebalo odmrznuti unutar nekoliko sati. Ovo je najsigurnija metoda odmrzavanja, a meso koje odmrzavate na ovakav način u hladnjaku može stajati još tri do četiri dana.

Pročitajte još